White House mempertimbangkan larangan uranium Rusia – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Kira-kira 25% bahan api uranium yang digunakan di reaktor AS disediakan oleh Moscow

Pentadbiran Biden sedang mempertimbangkan larangan terhadap uranium diperkaya dari Rusia dengan menggunakan kuasa perintah eksekutif presiden selepas usaha Kongres terkandas, Bloomberg melaporkan pada Selasa.

Satu rang undang-undang yang melarang bahan api nuklear Rusia telah diluluskan oleh Dewan Perwakilan pada bulan Disember tetapi sejak itu terkandas di Senat. Putih Rumah mahu melarang uranium diperkaya dari Rusia sebagai sebahagian daripada kempen sanksi terhadap Moscow atas konflik Ukraine.

Menurut Bloomberg, pegawai dari Majlis Keselamatan Negara dan Jabatan Tenaga telah membincangkan larangan yang akan termasuk pengecualian yang membenarkan bahan api itu diimport sehingga 2028.

Perintah eksekutif dari presiden mempunyai kuasa yang sama dengan undang-undang persekutuan. Kongres tidak boleh membatalkan langsung, tetapi boleh meluluskan undang-undang baru untuk membatalkan perintah tersebut.

Tiada keputusan telah dibuat mengenai isu ini lagi, kata Bloomberg, menjelaskan bahawa kedua-dua pentadbiran Biden dan industri nuklear masih memberi keutamaan kepada perkara ini ditangani oleh cabang perundangan.

Rusia ialah pembekal uranium diperkaya asing teratas Amerika Syarikat, menyediakan hampir 25% bahan api yang digunakan di reaktor AS.

Statistik rasmi menunjukkan AS mengimport bernilai $1.2 bilion uranium Rusia tahun lalu, nilai tertinggi sepanjang rekod, dengan nilai penghantaran uranium tahunan meningkat sebanyak 43%.

Putih Rumah melihat pembangunan keupayaan pengayaan uranium domestik sebagai isu keselamatan negara. Awal tahun ini Kongres meluluskan $2.7 bilion untuk tujuan itu, dan pentadbiran Biden memanggil larangan jangka panjang terhadap bahan api Rusia disertakan dengan dana.

AS mempunyai deposit uranium sendiri, tetapi ia tidak mencukupi untuk menyokong sektor tenaga nuklear negara. Sementara itu, Rusia menganjurkan kompleks pengayaan uranium terbesar di dunia, menanggung hampir separuh kapasiti global.

Menurut beberapa anggaran, ia akan mengambil sekurang-kurangnya lima tahun pelaburan berat untuk AS memecahkan ketergantungannya terhadap import Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.