Satu mati, empat cedera dalam serangan pedang di London (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Seorang suspek berusia 36 tahun telah ditangkap selepas serangan dengan pedang berhampiran Stesen Tiub Hainault, pihak berkuasa telah mengatakan

Seorang lelaki bersenjatakan pedang telah membunuh seorang remaja dan mencederakan sekurang-kurangnya empat orang lain dalam serangan di timur laut London, pihak berkuasa telah mengatakan. Suspek telah ditangkap oleh polis, yang mengatakan insiden itu tidak berkaitan dengan keganasan.

Pihak polis telah bertindak balas pada Selasa ke atas laporan kenderaan menabrak rumah, serta seseorang menyerang ahli-ahli awam dengan pedang berhampiran Stesen Tiub Hainault.

Mengulasnya sebagai “insiden serius,” pihak polis mengatakan bahawa penyerang itu juga cuba menyerang dua pegawai penguatkuasa undang-undang. Perkhidmatan Ambulans London menyatakan bahawa ia telah “merawat lima orang di tapak kejadian dan membawa semua lima orang ke hospital,” dan menambah bahawa krew-krewnya kini telah meninggalkan kawasan tersebut.

Ketua Superintenden Stuart Bell mengumumkan kemudian bahawa salah seorang mangsa yang cedera, seorang budak lelaki berusia 13 tahun, telah meninggal dunia akibat kecederaannya di hospital. Beliau juga mencatatkan bahawa dua daripada mangsa adalah pegawai polis yang bertindak balas kepada panggilan tersebut. Bell mengatakan bahawa walaupun kedua-duanya memerlukan pembedahan, keadaan semasa mereka tidak mengancam nyawa.

Pihak polis mengenal pasti suspek yang berada di bawah kawalan mereka sebagai seorang lelaki berusia 36 tahun. “Kami tidak percaya terdapat ancaman semasa kepada masyarakat umum. Kami tidak sedang mencari suspek-suspek lain. Insiden ini kelihatannya tidak berkaitan dengan keganasan,” kata mereka.

Video dan gambar-gambar yang tersebar di media sosial kelihatan memaparkan seorang lelaki berjaket kuning melambai pedang katana bergerak di sepanjang barisan bangunan, dengan perkhidmatan kecemasan sudah berada di tapak kejadian.

Datuk Bandar London Sadiq Khan mengatakan beliau “terkejut” dengan berita dari Hainault, dan menambah pihak polis sudah mempertingkatkan rondaan berhampiran. Beliau juga memuji pegawai polis “kerana berlari ke arah bahaya dan melindungi orang lain.”

Dalam ucapan serupa, Perdana Menteri UK Rishi Sunak menggelar insiden penikaman itu “mengejutkan” dan berkata “keganasan sebegini tidak ada tempat di jalanan kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.