Whistleblower Boeing ditemui mati ketika kes undang-undang

(SeaPRwire) –   John Barnett set untuk menjalani soal siasat di mahkamah pada hari Sabtu, tetapi gagal hadir

Seorang bekas pekerja Boeing telah dijumpai mati di AS apabila beliau dijadualkan memberikan keterangan dalam saman pekerja pelapor terhadap majikan terdahulunya, BBC melaporkan pada Selasa.

Piawaian pengeluaran syarikat penerbangan ruang angkasa AS dan seluruh dunia telah datang di bawah skrutini yang lebih ketat baru-baru ini berikutan kejadian pintu terbuka di atas salah satu pesawat mereka pada Januari.

Pekerja bekas pengurus kualiti Boeing berusia 62 tahun itu dijumpai mati dalam keretanya di lot tempat letak kereta hotel – tujuh tahun selepas bersara dari kerjaya 32 tahun bersama Boeing. Beberapa hari sebelum kematiannya, beliau telah memberikan keterangan formal dalam saman terhadap syarikat itu.

Pesuruhjaya mayat tempatan mengesahkan kematian Barnett kepada BBC, mengatakan beliau mati akibat luka diri pada 9 Mac. Siasatan polis sedang berjalan.

Pada tahun 2019, Barnett memberitahu BBC bahawa beliau melihat pekerja Boeing ditekan untuk sengaja memasang bahagian-bahagian tidak standard untuk menampung permintaan yang meningkat.

Beliau mendapati masalah dengan sistem oksigen pada tahun 2016 semasa beliau berkhidmat sebagai pengurus kualiti, di mana sehingga suku daripada topeng pernafasan tidak berfungsi dengan betul semasa ujian senario kecemasan.

Kegagalan mengikuti prosedur di kilang membawa kepada sesetengah komponen hilang, kadang-kadang dengan bahagian tidak mematuhi dimasukkan dari tong sampah dan dipasang ke pesawat di barisan pengeluaran untuk mengelakkan kelewatan, katanya kepada syarikat berita itu.

Menurut Barnett, aduannya kepada pengurusan tidak membawa kepada sebarang tindakan diambil. Boeing menafikan dakwaan pekerja pelapor itu, mengakui bahawa beberapa botol oksigen adalah cacat, tetapi mendakwa tiada daripadanya dipasang dalam pesawat mereka.

Kajian pada tahun 2017 oleh Lembaga Penerbangan Persekutuan (FAA) mendapati 53 bahagian tidak mematuhi pergi daripada rekod di kilang.

Selepas bersara pada tahun 2017, Barnett mengambil tindakan undang-undang terhadap majikan terdahulunya, menuduh syarikat itu merosakkan reputasinya dan menghalang kerjayanya kerana isu-isu yang dibangkitkannya – dakwaan yang dinafikan Boeing.

Audit FAA terhadap Boeing dan Spirit AeroSystems, dipicu oleh insiden pintu terbuka 737 MAX-9 Januari dan diterbitkan Isnin lalu, “mengenal pasti isu-isu ketidakpatuhan dalam proses kawalan pengeluaran Boeing, pengendalian dan penyimpanan bahagian, dan kawalan produk.”

Pada Mac 2019, Boeing 737 MAX milik Ethiopian Airlines terhempas sebaik selepas berlepas, membunuh semua 157 penumpang dan anak kapal. Insiden itu berlaku lima bulan selepas nahas pesawat Lion Air 737 MAX di Indonesia yang membunuh semua 189 orang di atas kapal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.