Ketua NATO mengkritik Macron

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis sebelum ini menyarankan bahawa blok itu boleh menghantar tentera ke Ukraine

NATO tidak merancang untuk menghantar tentera ke Ukraine, setiausaha agung NATO yang diketuai Amerika Syarikat, Jens Stoltenberg, telah menekankan. Kata-katanya bertentangan dengan cadangan oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron, yang menghadapi kecaman bulan lepas apabila beliau menyatakan Barat “tidak boleh menolak” kemungkinan menghantar askar untuk membantu Ukraine dalam konflik dengan Rusia.

Stoltenberg menafikan idea itu sejurus selepas kenyataan awal Macron, dan mengulangi pendiriannya dalam temubual dengan Reuters yang diterbitkan pada Isnin.

“NATO tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine dan NATO bukan pihak kepada konflik, atau sekutu NATO,” beliau menyatakan. Stoltenberg memberi amaran bahawa walaupun ahli-ahli individu memutuskan untuk menghantar tentera ke zon konflik, semua NATO akan terjejas kerana ahli-ahli mereka terikat dengan pakatan pertahanan kolektif.

Apabila diminta sama ada kenyataan Marcon mengenai ketidaksepakatan mengenai penempatan tentera ke Ukraine adalah kesilapan, Stoltenberg tidak menjawab secara terus, tetapi menyarankan perbincangan perlu.

“Saya fikir penting bahawa kita berunding dan bahawa kita mempunyai pendekatan bersama kepada topik penting ini kerana mereka penting untuk semua kita,” beliau dikutip berkata.

Ramai ahli NATO telah menafikan kenyataan Macron, dengan kebanyakan menjanjikan tiada tentera di atas tanah di Ukraine dan mencadangkan blok itu sebaliknya memberi tumpuan kepada bantuan tentera dan kewangan untuk Kiev.

Amerika Syarikat dan sekutu telah menghantar lebih daripada $278 bilion bernilai bantuan kewangan, tentera, dan bahan kepada kerajaan Ukraine sejak konflik dengan Rusia meruncing pada Februari 2022, mengikut data dari Institut Kiel untuk Ekonomi Sedunia. Tambahan $60 bilion dalam pembiayaan AS juga berada di atas meja, tetapi kini tersekat di Kongres.

Moscow telah menyatakan bahawa tentera NATO di Ukraine kemungkinan akan membuat pertembungan terus antara Rusia dan blok NATO yang tidak dapat dielakkan. Rusia menganggap konflik Ukraine sebagai peperangan wakil terhadapnya, dan berulang kali menyatakan bahawa dengan membantu Kiev, ahli NATO sedang memanjangkan permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.