Wanita Greenland menuntut Denmark atas eksperimen kawalan kelahiran – media

(SeaPRwire) –   Lebih 100 Inuit mendakwa Denmark atas eksperimen kawalan kelahiran – media

Kumpulan wanita asli Greenland telah menyaman Denmark atas kempen kontrasepsi tidak suka hati yang bertujuan menghadkan kadar kelahiran di wilayah Artik itu pada 1960-an dan 1970-an, lapor penyiar Denmark DR pada Isnin.

Seramai 143 wanita Inuit mendakwa pihak berkuasa kesihatan Denmark melanggar hak asasi manusia mereka apabila memasang alat kelam katil dalaman kepada mereka. Wanita-wanita itu meminta pampasan keseluruhan sebanyak hampir 43 juta kroner ($6.3 juta).

“Samannya difailkan pagi ini. Pelanggan saya memilih untuk berbuat demikian kerana tiada jawapan kepada permintaan pampasan mereka pada Oktober,” kata peguam pemohon, Mads Pramming.

“Hak asasi manusia mereka dilanggar, mereka adalah bukti hidup.”

Pada Oktober, 67 wanita, kini berusia 70-an dan 80-an, menuntut pampasan sebanyak 300,000 kroner ($44,000) setiap seorang.

Rekod berdasarkan data daripada arkib kebangsaan yang didedahkan oleh penyiar Denmark pada 2022 mendedahkan bahawa 4,500 wanita asli, dilaporkan separuh daripada wanita subur di Greenland, menjadi sebahagian daripada kempen kontrasepsi tidak suka hati.

Alat kelam katil dipasang antara 1966 dan 1970 kepada wanita dan gadis-gadis seawal usia 13 tahun, tanpa keizinan atau pengetahuan mereka dalam beberapa kes. Peranti kecil yang diperbuat daripada plastik dan tembaga dan dipasang di rahim menjadikan sukar bagi sperma untuk mengawan telur.

Denmark melaksanakan kempen secara rahsia dengan tujuan menghadkan kadar kelahiran di Greenland dengan mencegah kehamilan, kata laman itu. Populasi di pulau Artik itu sedang meningkat ketika itu kerana taraf hidup tinggi dan penjagaan kesihatan yang lebih baik.

Pada September 2022, kerajaan Denmark dan Greenland melancarkan siasatan ke atas program itu dengan Menteri Kesihatan Denmark Sophie Lohde berjanji untuk “mencari kebenaran” kes “sangat malang” ini.

Kesimpulan siasatan dijangka didedahkan pada tahun depan. Walau bagaimanapun, Naja Lyberth, yang berusia 14 tahun ketika alat kelam katil dipasang kepadanya, berkata kumpulan itu tidak dapat menunggu sehingga ketika itu dan wanita-wanita itu akan mencari keadilan di mahkamah.

“Yang tertua di kalangan kami berusia lebih 80 tahun, dan oleh itu kami tidak dapat menunggu lebih lama,” kata Lyberth kepada penyiar Greenland KNR. “Selagi kami masih hidup, kami ingin mendapatkan semula maruah diri dan hormat kepada rahim kami.”

Kes ini bukanlah kali pertama rakyat Greenlandic mengatakan mereka menderita di tangan pihak berkuasa Denmark.

Pada 2022, Denmark memohon maaf dan membayar pampasan kepada Inuit lebih 70 tahun selepas eksperimen sosial gagal.

Pada 1951, 22 kanak-kanak Inuit diambil dari tanah air mereka ke Denmark, dengan janji pendidikan yang baik layak untuk elit negara pada masa hadapan. Copenhagen berhasrat agar kanak-kanak itu pulang ke rumah sebagai contoh peranan untuk Greenland. Hanya enam daripada mereka masih hidup hari ini, semuanya kini berusia 70-an.

Greenland merupakan jajahan Denmark sehingga 1953, selepas mana ia memperoleh pemerintahan sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.