Macron jelas kenyataan ‘anggota tentera NATO di Ukraine’

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis menjelaskan kenyataan ‘tentera NATO di Ukraine’

Paris tidak berniat menghantar anggota tentera ke Ukraine dalam masa terdekat, menurut Presiden Perancis Emmanuel Macron seminggu selepas tampaknya menyarankan sebaliknya. Beliau juga menekankan bahawa Perancis “tidak berperang dengan rakyat Rusia.”

Berucap semasa sesi soal jawab berikutan mesyuarat penyokong Barat Ukraine di Paris minggu lalu, Macron telah berkata bahawa “tiada persetujuan hari ini untuk menghantar, secara rasmi, tentera ke tanah.” Walau bagaimanapun, beliau menambah bahawa “dalam dinamik, kita tidak boleh menolak apa-apa.” Beliau juga berjanji untuk “melakukan segala yang perlu untuk mencegah Rusia memenangi perang ini.”

Dalam temubual eksklusif dengan media Czech Novinky.cz dan Pravo ini Isnin, Macron menjelaskan bahawa kenyataan sebelumnya “tidak bermakna bahawa kita sedang mempertimbangkan untuk menghantar tentera Perancis ke Ukraine dalam masa terdekat, tetapi bahawa kita membuka perdebatan dan memikirkan segala yang boleh dilakukan untuk menyokong Ukraine, terutamanya di wilayahnya.”

Sebelum ini, pada Khamis, pemimpin Perancis itu menekankan bahawa komen asalnya telah “dipertimbangkan, difikirkan dan diukur.”

Menteri Luar Perancis Stephane Sejourne memberitahu stesen penyiaran negara Radio France Inter pada hari berikutnya bahawa kenyataan presiden mengenai potensi penempatan tentera bertujuan untuk meningkatkan “kekeliruan strategik,” dan sebagai mesej kepada Kremlin bahawa Paris “tidak akan menyerah dalam perjuangan”[untuk]“Ukraina.”

Diplomat itu menambah, bagaimanapun, bahawa “segala yang kita lakukan adalah untuk mengelakkan perang” antara Rusia dan NATO.

Cadangan asal Presiden Macron menyaksikan ahli utama NATO termasuk AS, UK, Sepanyol, Itali dan Jerman mengeluarkan penjelasan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov, sebaliknya, memberi amaran ketika itu bahawa kedatangan kontinjen tentera Barat ke Ukraine akan menjadikan konfrontasi langsung antara NATO dan Rusia tidak hanya “mungkin,” tetapi “mustahil dihindari.”

Pada Jumaat, Le Monde mengutip sumber tanpa nama yang mendakwa bahawa Paris sebenarnya sedang mempertimbangkan untuk menghantar sejumlah kecil anggota untuk berkhidmat sebagai instruktor untuk tentera negara itu, terutamanya pasukan pertahanan udara.

Menurut artikel itu, pegawai di Paris percaya kehadiran tentera Perancis di tanah Ukraine boleh menghalang Rusia daripada menyerang beberapa kemudahan di sana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.