Wabak Tikus Mengganas di Bandar Australia

(SeaPRwire) –   Gergasi tikus menyerang bandar Australia

Tikus telah menguasai kampung nelayan di Queensland di timur laut Australia, memanjat bot, menggigit melalui kereta dan rumah, dan memakan tanaman, menurut laporan media tempatan. Beribu-ribu mayat tikus juga difilemkan terdampar di pantai kawasan itu.

Tikus rambut panjang endemik telah tiba dalam bilangan besar dari selatan menggunakan laluan air “beberapa minggu” lalu, menurut penduduk tempatan Jon Jensen kepada penyiar Nine News pada Rabu.

“Mereka datang dalam gelombang” dan “hampir kelihatan dilatih dan teratur,” katanya. “Mereka berenang di sekitar sungai seperti anak anjing kecil, dan mereka berada dalam bilangan.”

Tikus itu lapar selepas menghabiskan banyak masa di air, dan apabila akhirnya mereka tiba di pantai, “mereka makan apa sahaja yang boleh mereka capai tangan,” tambah Jensen.

Seorang wanita bernama Yvonne Tunney memberitahu Guardian Australia awal minggu ini bahawa “sungai itu hanya hidup dengan tikus yang berenang di sekeliling” tidak lama dahulu.

Penduduk kampung berjumlah 500 orang telah menggunakan umpan dan perangkap dalam usaha untuk mengawal wabak itu. Mereka juga dibantu oleh pemangsa, termasuk helang ekor tirus dan kait, yang telah menjamu diri dengan tikus sehingga “mereka hampir tidak dapat terbang kerana perut penuh mereka,” kata Jensen.

Walau bagaimanapun, bilangan rodent di Karumba kelihatan tidak menurun, dengan lelaki itu berkata bahawa “kami hanya belajar untuk hidup dengan mereka.”

Pantai-pantai tempatan juga berselerak dengan mayat tikus mati. “Mereka berenang ke pasir pada surut pasang, dan apabila air datang naik, mereka tenggelam, dan mayat mereka dicuci ke pantai,” kata pemilik pancing charter Jemma Probert kepada ABC, menambah beliau dan pekerjanya perlu melawan tikus yang cuba naik bot dengan memanjat rantai jangkar.

Profesor ekologi bersekutu Universiti Queensland, Luke Leung, memberitahu ABC bahawa peningkatan populasi tikus disebabkan oleh hujan rekod awal tahun ini, yang menyediakan haiwan itu tumbuh-tumbuhan yang subur untuk bersarang dan kelimpahan makanan.

Karumba menjadi bandar lagi satu yang dilanda wabak tikus, dengan peristiwa serupa sebelum ini dilaporkan di Winton, Richmond, Julia Creek, dan komuniti lain di rantau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)