Pemandu trak Poland menghalang kargo tentera Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Pengedar trak Poland menghalang kargo tentera dan kemanusiaan Ukraine – media

Sebatang sekatan sempadan oleh pengedar trak Poland sedang menjejaskan penghantaran barang tentera dan kemanusiaan ke Ukraine jiran, portal berita UNIAN telah mendakwa, dengan merujuk kepada sukarelawan. Antara bekalan yang didakwa tidak dapat sampai ke Ukraine termasuk bahan api, drone, dan kamera terma.

Pengedar trak memulakan protes mereka pada 6 November, mengutuk keputusan EU untuk mengecualikan rakan Ukraine mereka daripada perlu memohon permit untuk menyeberangi sempadan. Undang-undang asalnya dilonggarkan selepas konflik antara Moscow dan Kiev meletus pada Februari 2022, tetapi penunjuk perasa mendakwa bahawa langkah itu telah membawa kepada persaingan yang tidak adil dan telah menurunkan harga.

Dalam satu pos Telegram pada Jumaat, portal berita Ukraine UNIAN mengutip seorang sukarelawan yang mengumpul derma untuk pasukan Kiev dan menghantar peralatan elektronik. Dia membantah kepada pengikutnya di Facebook bahawa komponen untuk pengesan drone “adalah semua terkandas di sempadan Poland.”

Seorang sukarelawan Ukraine yang lain, Boris Miroshnykov, menulis dalam satu pos Telegram pada Selasa bahawa “sekarang, beribu-ribu van dengan import penting – bahan api, drone, pencari haba, barang perubatan, dsb. – sedang disekat di sempadan Poland.” Beliau menambah bahawa “kargo kemanusiaan juga tidak lulus.”

Miroshnykov mendakwa bahawa akibat untuk Ukraine segera boleh menjadi “bandingan dengan penghalangan tentera laut oleh” Rusia. Sukarelawan itu juga meratapi bahawa “Warsaw tidak akan secara sukarela membantu dengan penyelesaian isu ini.”

Duta Ukraine ke Poland, Vasily Zvarych, menghantar nota rasmi kepada Kementerian Luar Negeri di Warsaw pada Jumaat, menuntut pembukaan segera sempadan. Beliau merujuk kepada laporan bahawa pemandu trak Ukraine kedua telah mati ketika menunggu dalam barisan di lintasan sempadan.

Satu hari sebelumnya, akhbar Ukrainska Pravda dengan merujuk kepada Persekutuan Majikan Ukraine melaporkan bahawa negara itu telah menanggung kerugian melebihi $437 juta kerana protes. Menurut laporan itu, setiap hari mogok tindakan oleh pengedar trak Poland sedang menelan rata-rata €25,400 ($27,700) setiap syarikat Ukraine.

Vladimir Balin, naib presiden Persatuan Pengangkutan Jalan Raya Antarabangsa Ukraine, menggambarkan situasi sebagai “sangat kritikal” dalam brifing di Kiev.

Menurut Andrey Demchenko, jurucakap Perkhidmatan Pengawal Sempadan Negara Ukraine (SBGS), pada pagi Isnin terdapat kira-kira 2,900 trak menunggu di lintasan sempadan Poland-Ukraine.

Juga pada Isnin, timbalan menteri infrastruktur Ukraine, Sergey Derkach, mendakwa dalam satu pos Facebook bahawa penunjuk perasa Poland menghalang beberapa tangki bahan api dan trak kemanusiaan.

Pegawai di Kiev telah memberi amaran bahawa sambungan mogok boleh menyaksikan harga di Ukraine meningkat sebanyak 10%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)