US lawmakers membuat dorongan baru untuk mengharamkan TikTok

(SeaPRwire) –   Ahli-ahli Dewan telah membuat dorongan baharu untuk melarang TikTok

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah datang dengan strategi baharu untuk memaksa melalui satu undang-undang yang memerlukan TikTok dijual atau dilarang: mengikat inisiatif itu kepada perbelanjaan kecemasan konflik Rusia-Ukraine dan Israel-Hamas.

Undang-undang terbaru menyasarkan TikTok diluluskan oleh undi 360-58 Dewan pada hari Sabtu. Ia akan memberi syarikat induk video berkongsi Cina, ByeDance, sembilan bulan untuk menjual perniagaan berkembang pesat itu atau berisiko dilarang daripada kedai aplikasi AS.

Ahli-ahli Dewan meluluskan satu undang-undang pada bulan Mac, menyatakan TikTok adalah “ancaman keselamatan negara” kerana pemilikannya Cina. Penyokong undang-undang itu bertaruh dengan menggabungkannya dengan beberapa rang undang-undang perbelanjaan kecemasan yang diluluskan pada hari Sabtu – termasuk bantuan tentera untuk Ukraine, Israel dan Taiwan – mereka boleh memaksa Senat meluluskannya dalam undian semua atau tiada.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah berkata bahawa beliau akan menandatangani undang-undang TikTok ke dalam undang-undang jika ia diluluskan kedua-dua dewan Kongres. Beliau dan sekutu Senatnya mungkin tidak dapat menentang kelulusan undang-undang keselamatan yang digabungkan selepas bergelut selama enam bulan untuk memenangi kelulusan bantuan tambahan Ukraine di Dewan yang dikuasai Republikan.

telah melobi terhadap undang-undang itu, dengan menyatakan ia akan menginjak hak bersuara bebas 170 juta pengguna AS dan merosakkan 7 juta perniagaan kecil yang bergantung pada platform itu. Dengan menggabungkan inisiatif itu dengan undang-undang lain, Dewan sedang “menggunakan liputan bantuan asing dan kemanusiaan penting,” kata syarikat itu.

Speaker Dewan Mike Johnson (R-Louisiana) memaksa melalui gelombang undang-undang keselamatan pada hari Sabtu, termasuk pelbagai pakej bantuan dan undang-undang yang memberi kuasa pentadbiran Biden untuk mencairkan aset Rusia yang ditahan dan memberikan hasilnya kepada Ukraine.

Pakej bantuan memberikan peruntukan $95 bilion dalam perbelanjaan kecemasan, termasuk $61 bilion untuk Ukraine. Undang-undang Ukraine diluluskan dengan margin 311-112 kerana sokongan sebulat suara daripada ahli-ahli undang-undang Demokrat membolehkan Johnson mengatasi tentangan dalam parti sendiri.

Wakil (R-Georgia) memanggil undi Sabtu “menjijikkan,” dengan menyatakan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menjadi “tunggangan boneka Mike Johnson.” Beliau menambah, “Mike Johnson bukan sahaja pengkhianat kepada persidangan kami, beliau pengkhianat kepada negara kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.