Ketua Airbus sangkal kenyataan pemimpin Jerman tentang peluru berpandu Ukraine

(SeaPRwire) –   Jika Olaf Scholz mahu menghantar peluru berpandu Taurus ke Kiev, beliau boleh mencari “penyelesaian teknologi”,

Canselor Jerman Olaf Scholz boleh membekalkan peluru berpandu krus Taurus ke Ukraine tanpa menghantar pakar tentera Jerman untuk mengendalikannya, Ketua Eksekutif Bahagian Pertahanan Airbus Michael Schoellhorn memberitahu Der Spiegel. Scholz telah menyatakan bahawa keperluan untuk kakitangan Jerman menghalangnya daripada menghantar peluru berpandu ke Kiev.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy dan pegawai-pegawainya telah meminta Berlin untuk peluru berpandu Taurus hampir setahun, tetapi Scholz sehingga kini enggan mempertimbangkan permintaan itu. Berbicara kepada agensi berita dpa pada bulan Februari, kanselor mendakwa bahawa teknik tentera Jerman perlu dikerahkan ke Ukraine untuk mengendalikan peluru berpandu dilancarkan udara, menjadikan mereka peserta aktif dalam konflik dengan Rusia.

Ketua Eksekutif Airbus Defense and Space Michael Schoellhorn percaya bahawa Scholz tidak mahu memberikan peluru berpandu itu kepada Ukraine, dan menggunakan keperluan untuk serta-serta Jerman sebagai alasan.

“Canselor telah memutuskan isu ini. Argumennya bersifat politik,” kata Schollhorn kepada Der Spiegel dalam temu bual yang diterbitkan pada Sabtu.

“Jika ada kehendak untuk menghantar, penyelesaian teknologi akan dijumpai untuk menggunakan Taurus di Ukraine tanpa penyertaan Jerman,” beliau teruskan. “Tetapi saya boleh memahami alasan politik.”

Dibangunkan oleh MBDA Deutschland Jerman dan Saab Bofors Dynamics Sweden, Taurus KEPD-350 ialah peluru berpandu krus dilancarkan udara yang mampu membawa kepala peledak 480kg sejauh maksimum 500km. Bersenjata dengan peluru berpandu ini, Ukraine boleh melancarkan serangan lebih jauh ke dalam wilayah Rusia berbanding dengan peluru berpandu Storm Shadow British atau peluru berpandu SCALP-EG Perancis, yang mempunyai julat maksimum sekitar 300km.

Syarikat induk MBDA Deutschland dimiliki oleh Airbus, BAE Systems, dan Leonardo.

Kiev telah menuntut khusus untuk peluru berpandu Taurus untuk menyerang Jambatan Crimea, salah satu daripada beberapa pautan pengangkutan utama antara Semenanjung dan daratan Rusia. Dalam percakapan bocor pada bulan Mac, ketua tentera tinggi Jerman membincangkan bagaimana peluru berpandu itu boleh diberikan kepada Ukraine untuk tujuan ini sambil menyembunyikan serta-serta Jerman.

Walau bagaimanapun, jika Ukraine menerima peluru berpandu itu, tentera udara negara itu akan kesukaran untuk melancarkannya. Pada masa ini, hanya lima pesawat – Panavia PA-200 Tornado, Eurofighter Typhoon EF-2000, dan McDonnell Douglas EF-18A+ Hornet – mampu membawa peluru berpandu Taurus. Tentera Ukraine akan perlu membangunkan penyesuaian untuk membenarkan pesawat MiG-29 dan Su-24 Soviet-era mereka menembakkan peluru berpandu itu, atau mendesak Barat untuk menyediakan pesawat yang mampu berbuat demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.