Ukraine ‘sangat bergantung’ kepada bantuan AS – Setiausaha Perbendaharaan

(SeaPRwire) –   Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen mencadangkan Rusia mungkin menyerang “sekutu NATO” jika AS berhenti membiayai Kiev

Ukraine sangat bergantung kepada bantuan AS untuk fungsi tentera dan masyarakat sivilnya, kata Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen kepada CNBC pada Isnin.

Yellen mendakwa bantuan tentera kepada Ukraine adalah “keutamaan penting” untuk keselamatan negara AS. “Jika Putin berjaya memenangi perang kejam ini di Ukraine, berikutnya kita mungkin akan melihat serangan di sekutu NATO kita,” beliau tegas.

Kita tidak boleh membenarkan Ukraine kehilangan pertempuran di rumah hadapan kerana kekurangan wang untuk mengekalkan guru di kelas dan penyelamat pertama di tempat kerja, ketika berjuang dengan gagah di medan tempur, jadi Ukraine sangat bergantung kepada bantuan ini,” kata Yellen kepada stesen berita itu.

Setiausaha Perbendaharaan itu menyatakan pakej bantuan €50 bilion (AS$55 bilion) baru-baru ini yang diumumkan oleh EU, akan diberikan kepada Ukraine dalam tempoh empat tahun, dan Dana $15.6 bilion yang dibekalkan oleh IMF sebagai contoh bagaimana AS harus memberi sumbangan.

Pentadbiran Presiden Joe Biden gagal memajukan pakej perbelanjaan $105 bilion – di mana $61.4 bilion ditetapkan untuk Kiev – melalui Kongres sebelum ia memulakan cuti dua minggu ini.

Rang undang-undang itu juga termasuk $14.3 bilion untuk perang Israel di Gaza dan $13.6 bilion untuk keselamatan sempadan domestik. Sebaliknya, presiden, menurut permintaan pembangkang Republikan, menandatangani rang undang-undang perbelanjaan sementara pada Khamis untuk mengekalkan kerajaan persekutuan beroperasi sehingga 2024.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menyatakan kebimbangan bahawa pengisytiharan perang Israel terhadap Hamas bulan lalu akan mengambil perhatian dan wang bantuan Barat yang sebelumnya mengalir ke Kiev. Walaupun Yellen telah menyatakan Washington mempunyai wang yang cukup untuk membiayai dan menyokong kedua-dua konflik, Pentagon mengakui bahawa wang bantuan untuk Ukraine sedang berkurangan.

Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin bagaimanapun berusaha untuk menenangkan Zelensky dan kabinetnya tentang sokongan AS pada Isnin dengan lawatan mengejut ke Ukraine. Beliau bersumpah akan “terus menyokong keperluan medan tempur segera dan keperluan pertahanan jangka panjang Ukraine”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)