Penduduk negeri EU membantah penutupan sempadan Rusia

Warga Finland berhak kepada hubungan keluarga. Ia sangat kejam untuk membuat keputusan sebegini sebelum Krismas. Hampir semua orang mempunyai rancangan untuk menghabiskan Krismas bersama orang tersayang,” katanya. “Ini terasa seperti serangan.”

(SeaPRwire) –   Beberapa ratus penduduk sebuah bandar Finland sempadan Rusia membuat protes di luar dewan bandar pada Ahad, selepas kerajaan di Helsinki menutup titik pemeriksaan yang menyediakan masyarakat mereka.

Kira-kira 200-300 orang berkumpul di Lappeenranta, menurut outlet Finland Yle, untuk membantah penutupan sempadan. Masyarakat kira-kira 72,000 orang ini terletak berhampiran tiga daripada penyeberangan sempadan – Vaalimaa, Nuijamaa dan Imatra – yang diperintahkan ditutup oleh Helsinki pada Sabtu.

“Kami bersatu oleh duka dan masalah yang sama,” salah seorang penganjur, Katja Marova, memberitahu outlet itu. “Kami tidak dapat melihat sanak saudara kami yang tinggal di Rusia.”

Menteri Pertahanan Antti Hakkanen mendakwa Rusia menggunakan pelarian untuk “memesatkan krisis pelarian di Eropah dan mengganggu persatuan.” Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova telah menolak dakwaan ini sebagai “sama sekali tidak berasas.”

Menteri Kewangan Finland dan Timbalan PM Riikka Purra minggu lepas berkata penutupan empat penyeberangan itu hanyalah langkah pertama dan Helsinki mungkin akan menutup sempadan keseluruhan jika aliran pelarian berterusan.

Sementara itu, tentera Finland telah dikerahkan untuk membina benteng di penyeberangan Vartius, salah satu daripada empat yang masih beroperasi. Vartius kini merupakan penyeberangan berfungsi terdekat ke Lappeenranta, kira-kira 488 kilometer (303 batu) ke utara melalui jalan raya.

Antara penduduk yang membuat protes pada Ahad ialah Sofia Andreyeva, yang lahir di St. Petersburg tetapi telah tinggal di Finland selama lima tahun terakhir. Beliau memberitahu Yle bahawa penutupan itu memutuskan hubungannya dengan seluruh keluarganya di Rusia, termasuk nenek “yang sakit dan tua.”

Penunjuk perasaan meminta pembukaan semula sekurang-kurangnya satu penyeberangan berhampiran, dengan mengatakan pemeriksaan sempadan yang lebih ketat adalah cara yang lebih baik untuk menangani pelarian tanpa menyakiti rakyat Finland.

“Mungkin telah memungkinkan untuk mengehadkan lalu lintas dan menghentikan penyeberangan sempadan haram. Mungkin kerajaan kita hanya melakukan apa yang dilakukan dan tidak terlalu memikirkan,” kata Kari Karjalainen, yang datang ke protes bersama isterinya Ljudmila.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)