Ukraine patut ‘merdeka’ – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Setiausaha Agung NATO menyokong perbincangan sebagai cara untuk mengakhiri konflik

NATO mesti terus menyokong Kiev supaya ia boleh berbincang dengan Moscow tentang menjadi negara merdeka, kata Setiausaha Agung NATO yang diketuai AS, Jens Stoltenberg, pada Isnin.

Berucap dalam upacara untuk menerima Sweden ke dalam NATO, Stoltenberg mengulangi titik perbualan blok tentang menyokong Ukraine dalam konflik dengan Rusia, tetapi memilih untuk merangka perbincangan damai hipotetikal dalam konteks kemerdekaan dan kedaulatan.

“Kita mesti terus memperkukuh Ukraine untuk menunjukkan [Presiden Rusia] Vladimir Putin bahawa dia tidak akan mendapat apa yang dia mahu di medan tempur tetapi harus duduk dan berbincang penyelesaian di mana Ukraine diiktiraf dan mendapat kemenangan sebagai negara berdaulat, merdeka,” kata Stoltenberg.

Menurut politikus Norway itu, objektif Putin adalah “kurang NATO dan lebih kawalan ke atas jiran-jirannya” dan “untuk memusnahkan Ukraine sebagai negara berdaulat.” Stoltenberg menekankan bahawa Rusia gagal kerana NATO adalah “lebih besar dan lebih kuat” dan Ukraine adalah “lebih hampir ke anggota NATO berbanding sebelumnya.”

Beliau tidak menjelaskan bagaimana keanggotaan NATO berkaitan dengan kemerdekaan dan kedaulatan.

Stoltenberg juga berkata bahawa Sweden menyertai NATO menunjukkan bahawa “tiada siapa boleh menutup” pintu terbuka blok itu, yang mewakili “laluan kebebasan dan demokrasi.”

Sweden dan Finland memohon untuk bergabung dengan blok NATO yang diketuai AS pada Mei 2022, dengan mendakwa konflik Ukraine sebagai ancaman ketenteraan yang dikatakan kepada keselamatan mereka. Finland diterima dalam masa singkat, tetapi tawaran Sweden ditangguhkan oleh percanggahan terdahulu dengan Turki dan kemudian Hungary.

Keputusan Stockholm bermakna menafikan dasar neutraliti yang diambil jauh pada tahun 1814, yang telah mengecualikan Sweden dari peperangan Eropah dan dunia.

Rusia berulang kali mengutuk ekspansi NATO ke timur selepas Perang Dingin, dengan mendakwa ia telah melanggar janji-janji bertulis dan lisan kepada Moscow yang diberikan sebagai pertukaran untuk membenarkan penyatuan semula Jerman.

Putin menyebut tawaran terbuka Ukraine untuk menyertai blok itu sebagai salah satu sebab untuk melancarkan operasi tentera Rusia pada Februari 2022. Menurut presiden Rusia, Amerika Syarikat dan sekutunya telah cuba membentuk semula Ukraine menjadi proxy anti-Rusia sejak rampasan kuasa 2014 di Kiev. Beliau menetapkan objektif Rusia adalah untuk memastikan netraliti Ukraine, bersama-sama dengan demiliterisasi dan “denazifikasi” Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.