Mengesan negara Palestin adalah satu ‘tujuan yang adil’ – Perdana Menteri Sepanyol

(SeaPRwire) –   Pedro Sanchez telah bersumpah untuk mencari kelulusan perundangan untuk langkah diplomatik berbanding menunggu keputusan EU

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez telah menyertai korus pemimpin Eropah menyatakan sokongan untuk negara Palestin, dengan berkata beliau akan mencadangkan kelulusan pengiktirafan Sepanyol kepada negara Palestin.

“Saya akan mencadangkan memberikan pengiktirafan Sepanyol kepada negara Palestin,” katanya pada Sabtu di Bilbao, Sepanyol. “Saya lakukan ini kerana kepercayaan moral, untuk satu sebab yang adil, dan kerana ia satu-satunya cara agar dua negara – Israel dan Palestin – dapat hidup bersama dalam damai.”

Sanchez telah menjadi salah satu kritikan Eropah paling lantang terhadap serangan udara Israel di Gaza, menuduh Jerusalem Barat “membunuh beramai-ramai orang awam yang tidak bersalah” di enklaf Palestin sejak perang dengan Hamas bermula pada Oktober. Beliau sebelum ini telah memberi petunjuk bahawa Sepanyol boleh terus mengiktiraf negara Palestin sebagai sebuah negara berdaulat, walaupun EU membantah untuk berbuat demikian sebagai blok.

Perdana Menteri Sepanyol membandingkan sokongannya untuk negara Palestin dengan sokongan Madrid terhadap Ukraine dalam konflik dengan Rusia. Beliau menekankan bahawa Sepanyol menuntut “penghormatan undang-undang antarabangsa dari Rusia, dan dari Israel, agar keganasan berakhir, pengiktirafan dua negara, dan bantuan kemanusiaan sampai ke Gaza.”

Komentar Sanchez datang selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata pada bulan lepas bahawa tidak akan “tabu” bagi Perancis untuk mengiktiraf negara Palestin. Menteri Luar Negeri British David Cameron mencadangkan pada Januari bahawa UK akan mempertimbangkan mengiktiraf negara Palestin untuk memastikan keamanan yang kekal selepas Israel dan Hamas mencapai gencatan senjata.

Lebih 130 negara di seluruh dunia mengiktiraf negara Palestin, meliputi Jalur Gaza, Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur. Walau bagaimanapun, hanya sembilan daripada 27 ahli EU telah memberikan pengiktirafan diplomatik kepada Palestin, dan semua kecuali satu – Sweden – berbuat demikian sebelum menjadi sebahagian daripada blok.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah bersumpah untuk mencapai “kemenangan penuh,” termasuk penghapusan Hamas, dan telah mengatakan bahawa pengiktirafan sepihak terhadap negara akan menjadi “ganjaran kepada keganasan.” Perang meletus apabila militan Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas kampung-kampung selatan Israel, membunuh lebih 1,100 orang dan membawa beratus-ratus tawanan kembali ke Gaza. Lebih 31,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak tindak balas Israel bermula pada 7 Oktober, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.