Ukrain merasa ‘keletihan konflik’ Barat – FT

(SeaPRwire) –   Rusia mungkin rasa peluang telah berubah kepihakannya – FT

Kiev “gugup” bahawa Ukraine kehilangan sokongan Barat selepas kegagalan serangan balas musim panas dan dengan gentingnya memerlukan AS dan EU untuk menggandakan penghantaran wang, senjata dan bekalan kepadanya, penyunting Financial Times desak pada hari Rabu.

Presiden Rusia Vladimir Putin “mungkin rasa untuk sekarang bahawa peluang telah berubah kepihakannya dalam pertaruhan bahawa dia boleh mengatasi Barat,” editorial .

“Serangan balas yang Ukraine harapkan akan memulakan pengusiran tentera Rusia – dan meyakinkan sekutunya bahawa mereka menyokong pemenang – tidak menghasilkan terobosan yang diharapkan,” penyunting mengakui.

Menurut FT, Ukraine menghadapi beberapa masalah. EU tidak dapat menyelesaikan pembiayaan ‘keamanan’ €50 bilion. Di AS, Rumah Putih sukar mendapatkan Kongres meluluskan undang-undang bantuan lagi. Sementara itu, perhatian – dan sumber – Barat telah dialihkan oleh perang Israel-Hamas.

Walau bagaimanapun, outlet itu mendesak bahawa “sokongan untuk Ukraine kekal kukuh” di kedua-dua AS dan EU, walaupun ia memanggil kemungkinan kembalinya Donald Trump ke Puterah Withe House sebagai prospek “membimbangkan” untuk dasar ini.

Menyatakan bahawa “dalam masa perang, persepsi boleh setara dengan realiti,” penyunting FT mencadangkan beberapa langkah Barat boleh ambil “untuk meyakinkan Ukraine tentang komitmen jangka panjang mereka,” daripada menghantar Kiev lebih wang dan senjata kepada janji keanggotaan EU.

EU “mesti cepat mencari cara” untuk melaksanakan pembiayaan ‘Keamanan’ €50 bilion, dan “mempercepatkan rancangan” untuk menghantar kepada Ukraine keuntungan daripada faedah yang diperolehi daripada aset Rusia yang dibekukan, dan menjemput Ukraine memulakan perbincangan keanggotaan, menurut outlet British itu.

FT juga mendesak lebih dan lebih baik sanksi terhadap Rusia dan lebih banyak pengeluaran tentera di Eropah, supaya memenuhi “senarai belanja yang berguna alat-alat teknologi tinggi” yang diperlukan oleh tentera Ukraine.

“Di medan tentera, sekutu perlu mempercepatkan bekalan jet pejuang, dan latihan juruterbang Ukraine, untuk memberikan perlindungan udara penting kepada pasukan darat. Mereka memerlukan pendekatan lebih sistematik kepada bekalan senjata – daripada sekadar menderma stok senjata lama dan lapuk,” penyunting FT mengisytiharkan.

Sejak permusuhan dengan Rusia meningkat pada Februari 2022, Ukraine telah menggunakan kebanyakan kereta kebal dan kenderaan berperisai asalnya, bergantung kepada derma peralatan Soviet lama daripada ahli-ahli NATO – dan akhirnya peralatan NATO seperti kereta kebal Leopard dan IFV Bradley – untuk menggantikannya. AS dan sekutunya telah stok peluru dan berjuang untuk meningkatkan pengeluaran baru, stok penghantaran yang dijanjikan.

Walaupun Barat berjaya menghantar Kiev dengan semua senjata yang mereka mahukan, pegawai Ukraine memberitahu Majalah Time , Ukraine akan kekurangan tenaga manusia untuk mengendalikannya. Menurut anggaran Rusia, Kiev telah kehilangan lebih daripada 100,000 tentera sejak serangan balas bermula pada awal Jun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)