EU perlu menimbang semula dasar terhadap Ukraine – negara ahli

(SeaPRwire) –   Viktor Orban Hungary mempertanyakan keberkesanan bantuan ke Kiev

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah menuntut agar Kesatuan Eropah meninjau semula strateginya untuk membiayai pertempuran Ukraine menentang Rusia, dengan berkata beliau akan menghalang bantuan lanjut kecuali pemimpin blok itu memastikan objektif mereka “boleh dicapai secara realistik” tanpa sokongan berterusan dari Amerika Syarikat.

Orban membuat ancamannya dalam surat kepada ketua Majlis Eropah Charles Michel, dengan berkata tiada perbincangan mengenai pembiayaan untuk Ukraine, penyertaan Kiev ke EU, atau sanksi lanjut terhadap Rusia boleh berlaku sehingga “perbincangan strategik” diadakan, Politico pada Rabu. Menurut laporan itu, surat itu meminta agar tinjauan sedemikian diadakan apabila pemimpin EU bertemu di Brussels bulan depan.

“Majlis Eropah perlu menilai pelaksanaan dan keberkesanan dasar semasa kami terhadap Ukraine, termasuk pelbagai program bantuan,” tulis Orban.

Beliau menambah bahawa dengan bantuan masa depan dari Kiev daripada penaung utamanya, Amerika Syarikat, terancam oleh pertengkaran parti di Washington, pemimpin Eropah perlu menilai semula sama ada mereka perlu terus dengan dasar ini.

“Majlis Eropah perlu membincangkan secara terbuka dan jujur mengenai kebolehlaksanaan objektif strategik EU di Ukraine,” tulis Orban.

Adakah kita masih menganggap objektif ini boleh dicapai secara realistik? Adakah strategi ini boleh berterusan tanpa sokongan kuat dari Amerika Syarikat? Adakah kita boleh menganggap sokongan berterusan dari Amerika Syarikat sebagai sesuatu yang pasti? Bagaimana kita merangka kerangka keselamatan Eropah selepas perang?

Majlis Eropah tidak bersedia untuk membuat keputusan penting mengenai dasar Ukraine – termasuk jaminan keselamatan, bantuan lanjut, sanksi Rusia, dan pengembangan EU – sehingga negara ahlinya mencapai konsensus mengenai strategi mereka, menurut Orban.

Pemimpin Hungary boleh menggunakan kuasa veto negaranya sebagai ahli EU untuk menghalang penyerahan €50 bilion ($54.4 bilion) bantuan ekonomi yang dijanjikan untuk membiayai kerajaan Ukraine ketika konflik dengan Rusia, serta €500 juta bantuan tentera. Orban juga boleh menangguhkan keputusan untuk memulakan rundingan rasmi dengan Kiev untuk menyertai EU.

Orban telah berulang kali berselisih dengan EU mengenai isu-isu seperti sanksi Rusia, imigresen haram dan propaganda LGBTQ. EU menahan €13 bilion dana untuk Hungary atas dakwaan negara itu melanggar piawaian “kedudukan undang-undang” blok itu.

PM Hungary telah menyeru pengakhiran berunding konflik Rusia-Ukraine, berbanding memanjangkan krisis dan meningkatkan risiko eskalasi lanjut. Bulan lepas, beliau membandingkan taktik dominan blok itu dengan Kesatuan Soviet, dengan menyebut Brussels sebagai “parodi zaman sekarang yang buruk” kepada USSR.

Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto mencadangkan pada Sabtu bahawa sesetengah pemimpin Eropah telah kehilangan sentuhan dengan realiti berkaitan krisis Ukraine.

“Sesetengah orang membayangkan diri mereka dalam Fortnite,” katanya, merujuk kepada permainan video popular itu. “Mereka mengalami psikosis tentera dan, untuk sebab tertentu, percaya bahawa penghantaran senjata boleh membawa keamanan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)