UK tolak panggilan untuk undi kesatuan Ireland

(SeaPRwire) –   Parti nasionalis Sinn Fein mengatakan keputusan mengenai penyatuan semula Ireland berada “dalam jangkauan”

Perdana Menteri UK Rishi Sunak telah menepis cadangan bahawa referendum mengenai kesatuan Ireland akan datang. Pemimpin British itu membuat komen pada Isnin, selepas Michelle O’Neill dari Sinn Fein menjadi Ketua Menteri nasionalis pertama Ireland Utara sejak pembahagian Ireland lebih satu abad lalu.

Dalam apa yang dirujuk O’Neill sebagai “fajar baharu” dalam politik Ireland Utara, Sunak memberitahu ahli parlimen dari kedua-dua belah sempadan Ireland pada Isnin bahawa eksekutif baru Belfast mesti menangani isu-isu harian yang memberi kesan kepada kehidupan rakyat sebelum mengejar penyatuan Ireland.

“Ia bukan perubahan perlembagaan, ia melaksanakan perkara-perkara seharian yang penting kepada rakyat,” Sunak memberitahu wartawan berikutan mesyuarat pemimpin parti, menteri dan Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar di Stormont.

Penubuhan kerajaan berkongsi kuasa yang berfungsi semula di Ireland Utara selepas dua tahun kebuntuan politik, walaupun dengan komposisi politik yang sangat berbeza daripada yang terdahulu, membuat hari itu bersejarah, kata Sunak.

“Ahli politik Ireland Utara kini kembali memegang kuasa, membuat keputusan bagi pihak rakyat mereka, yang tepat sekali cara ia harus berlaku,” kata perdana menteri British itu. “Hari ini bukanlah akhir. Ini permulaan, dan kerja sebenar bermula sekarang.”

Rakan sejawatannya di Ireland menyokong pandangan ini, walaupun tidak kelihatan bersama PM British – mengukuhkan cadangan hubungan politik Anglo-Ireland yang tegang disebabkan cadangan undang-undang UK untuk menawarkan bentuk terhad imuniti kepada warganegara British yang dituduh kesalahan semasa tempoh keganasan bermazhab tiga dekad dikenali sebagai ‘The Troubles.’

“Ini bukan soalan yang harus dijawab hari ini,” kata Varadkar dalam sidang akhbar apabila ditanya sama ada kepimpinan politik Sinn Fein boleh mempercepatkan referendum mengenai penyatuan semula Ireland. “Keutamaan untuk sebarang eksekutif baharu dalam sebarang kerajaan di sebarang negara perlu menjadi keprihatinan harian rakyat.”

Parti nasionalis Sinn Fein, yang beroperasi di kedua-dua belah sempadan Ireland, mempunyai matlamat untuk mencapai Ireland bersatu. Walau bagaimanapun, ini berbeza dengan parti yang mereka berkongsi kuasa di Stormont, Parti Kesatuan Demokratik (DUP), yang mengejar hubungan rapat dengan London.

DUP meruntuhkan kerajaan negara dua tahun lalu membantah peraturan perdagangan yang dikenakan berikutan keputusan UK untuk meninggalkan Kesatuan Eropah, yang disokong oleh parti itu sendiri.

Perjanjian Jumaat Baik 1998, yang sebahagian besar mengakhiri ‘The Troubles’, menetapkan parameter baharu untuk pentadbiran di rantau itu, termasuk persetujuan berkongsi kuasa di mana eksekutif perlu berfungsi.

Minggu lalu, Presiden Sinn Fein Mary Lou McDonald mengatakan identiti politik baru Belfast menunjukkan bahawa “perubahan di sekeliling” dan menambah bahawa kesatuan Ireland berada “dalam jangkauan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.