Enam cedera dalam tembakan di Istanbul (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki dan wanita menyerang kawalan polis di depan mahkamah Caglayan

Enam orang cedera dalam serangan yang dikatakan bermotifkan keganasan di depan mahkamah di Istanbul, Kementerian Dalam Negeri Turki telah mengatakan, menambah bahawa penyerang telah ‘dinafikan’. Penembakan itu datang hanya seminggu selepas dua orang pengganas menyerang sebuah gereja Katolik di bandar itu, membunuh seorang.

Dua pelaku, seorang lelaki dan wanita, membuka api ke arah kawalan polis di depan mahkamah Caglayan pada jam 9 pagi waktu GMT pada Selasa, mencederakan enam orang, termasuk tiga pegawai polis, Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya berkata di platform media sosial X (dahulunya Twitter).

Polis berjaya mencegah serangan lebih luas terhadap kawalan keselamatan di mahkamah itu, yang didakwa sebenarnya merupakan sasaran, menurut menteri itu.

Video yang dikongsi di media sosial menunjukkan orang berlari ketakutan dengan sesetengah berbaring di atas tanah semasa penembak membuka api.

Mahkamah itu telah dikawal oleh polis dan langkah-langkah keselamatan ditambah telah diambil, menurut laporan media tempatan.

Penyerang dibunuh di tapak semasa bertembung dengan polis, Yerlikaya memaklumkan, menambah bahawa siasatan sedang dijalankan.

Beliau berkata pelaku dikenal pasti sebagai ahli Front Pembebasan Rakyat Revolusi (DHKP-C), kumpulan pengganas sayap kiri jauh yang telah menargetkan tokoh tentera dan politik selama lebih tiga dekad.

Insiden itu datang berbulan-bulan selepas serangan serupa di depan ibu pejabat polis di ibu negara Ankara pada musim gugur tahun lepas. Pada bulan Oktober tahun lalu, dua orang pegawai polis cedera apabila seorang pengebom bunuh diri meletupkan peranti letupan berhampiran pintu masuk Kementerian Dalam Negeri Turki di ibu negara Ankara. Seorang penyerang kedua kemudian dibunuh dalam pertukaran tembakan dengan polis. Kumpulan PKK yang dilarang mengaku bertanggungjawab terhadap serangan pengebom bunuh diri itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.