UK PM mahu ‘biarkan orang mati’ – penasihat bekas

(SeaPRwire) –   Rishi Sunak dan bekas PM Boris Johnson berkongsi sikap longgar terhadap wabak coronavirus, menurut Patrick Vallance

Perdana Menteri UK Rishi Sunak mahu kerajaan “hanya membiarkan orang mati” daripada mengenakan penguncian negara kedua semasa wabak Covid-19, berkata penasihat sains utama London sebelum ini, Patrick Vallance, kepada siasatan rasmi kerajaan UK mengenai Covid-19 pada Isnin.

Tiada Sunak, yang ketika itu merupakan kanselor, mahupun Johnson yang ketika itu menjadi PM, menyokong menutup ekonomi sekali lagi dan menambah kemusnahan kewangan yang diakibatkan oleh penguncian pertama, menurut diari Vallance, yang ahli sains itu simpan sebagai latihan mengekalkan kewarasan semasa wabak.

Rishi berfikir hanya membiarkan orang mati dan itu ok. Ini semua terasa seperti kekurangan pimpinan yang lengkap,” beliau menulis dalam entri diari bertarikh 25 Oktober 2020 yang dilihat oleh siasatan, yang diberi tugas menyiasat tindak balas kerajaan terhadap wabak.

Dikatakan Sunak membuat komen itu semasa mesyuarat bersama Johnson dan penasihat kanannya, Dominic Cummings, yang kemudiannya meluahkan kata-katanya kepada Vallance. Cummings menyokong penguncian, berhujah ia lebih baik “untuk melakukannya lebih awal daripada kemudian,” walaupun Johnson enggan.

Diari Vallance juga mendakwa Sunak gagal berunding dengan ahli sains mengenai kempen kontroversi beliau ‘Makan Luar untuk Membantu Luar’ bertujuan memulihkan ekonomi restoran Britain selepas penguncian pertama, walaupun “nyata” risikonya.

Walaupun Vallance menegaskan skim itu “cukup mungkin” meningkatkan bilangan kes Covid-19, Sunak mendakwa dalam penyampaian bertulis kepada siasatan bahawa beliau tidak ingat sebarang bantahan terhadap dasar itu ketika itu. Walau bagaimanapun, ia melayakkannya gelaran ‘Dr. Kematian’ daripada Angela McLean, ketika itu penasihat sains utama kepada Kementerian Pertahanan.

Vallance mengutuk pendekatan Johnson terhadap wabak sebagai “gila,” menggambarkan perdana menteri itu “terobsesi dengan orang tua menerima nasib mereka dan membenarkan orang muda meneruskan hidup dan ekonomi berjalan.” Johnson pada mulanya menentang mengunci UK kerana coronavirus sebelum jatuh sakit sendiri dan dikatakan memanggil virus itu “cara alam menangani orang tua”.

Jawapan Sunak enggan menjawab soalan wartawan pada Isnin berhubung sama ada beliau membuat komen kontroversi itu atau berunding dengan ahli sains, dengan berjanji menangani kedua-dua isu apabila perdana menteri dipanggil memberi keterangan di hadapan siasatan.

Johnson mengumumkan Siasatan UK mengenai Covid-19 pada 2021 dan perbicaraan bermula awal tahun ini. Dijangka berjalan sehingga 2026, ia bertujuan meneliti isu berkaitan termasuk persediaan wabak, penguncian, mandat vaksin, dan campuran tindakan kesihatan awam lain, penjagaan di rumah dan hospital, dan program kewangan berkaitan. Covid-19 menyumbang kepada kematian lebih daripada 220,000 orang di UK dan memberi kesan teruk kepada ekonominya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)