Persetujuan tebusan tawanan Israel-Hamas ‘sangat hampir’ – Biden

(SeaPRwire) –   Beberapa daripada kira-kira 240 tebusan yang diculik oleh militan Palestin mungkin dibebaskan “sangat segera,” Presiden AS telah berkata

Persetujuan berperantara Qatar untuk membebaskan sebahagian daripada tebusan Israel yang dipegang oleh militan Hamas adalah “sangat hampir,” Presiden AS Joe Biden memberitahu wartawan pada Selasa. Dalam tempoh 24 jam sebelumnya, sumber Israel, Amerika dan Palestin semuanya menunjukkan bahawa persetujuan hampir.

Pejuang Hamas mengambil kira-kira 240 tebusan ke Gaza semasa serangan mereka pada 7 Oktober ke atas Israel, dan sejak itu hanya melepaskan empat daripada tebusan ini. Kesejahteraan tebusan ini telah menjadi kebimbangan utama bagi orang awam Israel, yang takut bahawa tebusan mungkin tercedera semasa operasi udara dan darat berterusan Angkatan Pertahanan Israel di enklaf itu, atau dieksekusi sebagai tindak balas kepada serangan Israel.

Berucap di Rumah Putih pada Selasa, Biden berkata bahawa perbincangan sedang berjalan untuk membebaskan tebusan ini mungkin segera memberikan hasil.

“Kami kini sangat hampir, sangat hampir,” katanya. “Kami mungkin dapat membawa beberapa tebusan ini pulang sangat segera, tetapi saya tidak mahu memasuki butiran perkara kerana tiada apa-apa yang selesai sehingga ia selesai.”

“Kami telah bekerja pada ini dengan intensif selama berminggu-minggu seperti yang anda semua tahu,” Biden teruskan, menambahkan bahawa pegawai AS “telah berpindah-randah antara ibu kota.”

“Perkara kini kelihatan baik pada masa ini,” Biden menyimpulkan.

BUTIRAN AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)