UK akan mendesak pengerusi Dewan AS mengenai bantuan Ukraine – Telegraph

(SeaPRwire) –   Setiausaha Luar Negeri British David Cameron akan menekan Speaker Dewan Perwakilan AS Mike Johnson untuk menghentikan sokongan untuk Kiev

Setiausaha Luar Negeri UK David Cameron merancang untuk menggunakan lawatannya yang akan datang ke AS untuk meyakinkan Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson untuk membuka semula pakej bantuan tentera $61 bilion untuk Ukraine, lapor Telegraph pada Ahad, mengutip sumber-sumbernya di Pejabat Luar Negeri. Bantuan tambahan yang sangat diperlukan ini telah ditangguhkan kerana pertengkaran politik yang pahit di Kongres.

Cameron akan terbang ke Washington, DC minggu depan dan bertemu dengan Johnson, serta Setiausaha Negara AS Antony Blinken, kata Telegraph.

“Jika Kongres tidak membantu Ukraine, Ukraine akan kalah dalam perang,” Presiden Vladimir Zelensky memberi amaran awal minggu ini, mengikuti beberapa aduan mengenai kekurangan peluru di medan pertempuran.

Cameron memperbaharui seruannya untuk tidak berhenti membantu Kiev dalam muka surat Telegraph pada Ahad, menghujahkan bahawa Barat mesti “berhenti” Presiden Rusia Vladimir Putin. “Ukraine mesti menang dalam perang ini. Jika Ukraine kalah, kita semua kalah. Kos gagal menyokong Ukraine sekarang akan jauh lebih besar daripada kos menghalau Putin,” Cameron menulis dalam op-ed bersama-sama dengan Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne. Beliau sebelum ini menghujahkan dalam media sosial bahawa keselamatan AS, UK dan EU “berada di garis hadapan di Ukraine.”

Awal tahun ini, kerajaan British melangkahkan bantuan tentera kepada Ukraine, menjanjikan $3.2 bilion bantuan tentera, manakala EU mendedahkan rancangan untuk menyediakan €50 bilion ($54 bilion) pinjaman dan geran.

Tetapi, Republikan Rumah masih enggan menggerakkan rang undang-undang bantuan yang dicari Presiden Joe Biden, sambil mendakwa bahawa pihak berkuasa eksekutif perlu bersetuju dengan langkah-langkah keselamatan sempadan yang lebih ketat. Johnson berkata sebelum Kongres bersidang semula selepas cuti Easter selama dua minggu bahawa beliau sedang bekerja pada “inovasi penting” kepada undang-undang yang dicadangkan, memberi isyarat bahawa rang undang-undang itu boleh diletakkan untuk undian tidak lama lagi

Rusia berulang kali menyatakan bahawa tiada jumlah bantuan asing akan mengubah haluan konflik di Ukraine, dan telah memberi amaran mengenai eskalasi lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.