Datuk Bandar Perancis Miliki 70kg Ganja di Rumah – Media

(SeaPRwire) –   Seorang ahli politik tempatan ditahan semasa serbuan anti-dadah pada Ahad

Polis Perancis menahan Datuk Bandar Avallon Jamilah Habsaoui sebagai sebahagian daripada serbuan dadah besar-besaran pada Ahad. Beliau ditahan selepas 70 kilogram ganja dijumpai di rumahnya, AFP dan BFM TV melaporkan, dengan merujuk kepada sumber polis.

Avallon ialah sebuah bandar berpenduduk 6,000 orang terletak di kawasan tengah-timur Bourgogne-Franche-Comte, Perancis. Habsaoui telah menjadi datuk bandar sejak 2021 dan juga merupakan ahli majlis wilayah.

Rumah politik itu diserbu sebagai sebahagian daripada siasatan awal mengenai pengedaran dadah.

Akhbar L’Yonne republicaine melaporkan bahawa rumah itu diperolehi oleh datuk bandar tiga tahun lalu dan beliau tidak menetap di sana. Akhbar itu menambah bahawa pejabat bandaraya Avallon juga diserbu.

Jumlah tujuh orang ditahan, termasuk dua orang adik lelaki Habsaoui, Hugues de Phily, peguam awam di Auxerre, memberitahu AFP. Beliau berkata bahawa 983 gram kokain, €7,000 ($7,600) wang tunai, dan kira-kira 20 bar emas dirampas di beberapa lokasi.

Serbuan itu adalah sebahagian daripada kempen anti-dadah lebih besar yang dinamakan ‘Tempat Bersih XXL’ yang dilancarkan awal tahun ini. Sebanyak 473 serbuan telah dijalankan, menyebabkan penangkapan lebih 7,000 orang suspek dan rampasan 3.6 tan dadah, Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin menulis pada X (dahulunya Twitter) pada Ahad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.