Ujian peluru berpandu nuklear kapal selam British gagal

(SeaPRwire) –   Ujian peluru berpandu nuklear kapal selam British gagal

Kementerian Pertahanan UK (MoD) telah menyatakan satu “anomali” berlaku semasa ujian peluru berpandu Trident dilancarkan dari kapal selam nuklear British di lepas pantai negeri Florida, Amerika Syarikat bulan lepas, menimbulkan kebimbangan tentang keberkesanan daya serap London.

Kerajaan UK mengesahkan pada Rabu bahawa ujian itu – yang laporan mengatakan disaksikan oleh Setiausaha Pertahanan Grant Shapps – gagal tetapi menyatakan bahawa ralat itu “khusus kepada peristiwa itu sahaja,” menunjukkan ia akan berjaya jika membawa sebenar senjata nuklear. Kenyataan itu menyatakan tiada butiran lanjut akan diberikan kerana isu keselamatan negara.

Tabloid UK The Sun, yang pertama melaporkan cerita itu, mengatakan pada Selasa bahawa peluru berpandu, yang dipasang dengan kepala palsu, terjun balik ke lautan selepas dilancarkan dari HMS Vanguard. Kapal selam nuklear negara hadapan itu tidak mengalami kerosakan apabila peluru berpandu 58 tan itu memasuki semula Lautan Atlantik.

Menurut laporan itu, “anomali” berlaku apabila pendorong fasa pertama peluru berpandu gagal menyala selepas dilancarkan. “Ia meninggalkan kapal selam tetapi ia hanya pergi plop, tepat di sebelah mereka,” laporan itu mengutip sumber tanpa nama berkata.

Shapps menambah pada Rabu bahawa “tiada implikasi untuk kebolehpercayaan sistem peluru berpandu Trident dan stok yang lebih luas,” yang beliau kata “kekal sistem senjata paling boleh dipercayai di dunia.”

Ujian Trident terakhir pada 2016 juga gagal apabila peluru berpandu melencong dari laluan, BBC berkata, menambah bahawa setiap senjata itu bernilai dianggarkan £17 juta ($21.5 juta).

Berikutan laporan kegagalan Januari, Setiausaha Pertahanan Bayangan Parti Buruh John Healey menulis di media sosial pada Selasa bahawa peristiwa itu “membimbangkan” dan meminta kepimpinan tentera UK “menenangkan parlimen bahawa ujian ini tiada kesan kepada keberkesanan pilihan daya serap UK.”

Dalam kenyataannya pada Rabu, Shapps berkata “tekad dan keupayaan UK menggunakan senjata nuklearnya, jika perlu, kekal di luar syak wasangka.”

HMS Vanguard adalah salah satu daripada empat kapal selam nuklear UK – dengan sekurang-kurangnya satu sentiasa di laut. Tridents buatan Amerika Syarikat boleh menyerang sasaran sejauh 4,000 batu dan boleh meluncur melebihi 13,000 mph, Tentera Laut UK berkata.

Setiap kapal selam kelas Vanguard boleh memuatkan sebanyak 16 peluru berpandu balistik antara benua (ICBM), lapan peluru berpandu Trident, dan sehingga 40 kepala peledak nuklear.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.