Rusia adalah ‘mesin perang’ – Trump

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS menentang pemberian bantuan lebih lanjut ke Kiev dan mendesak negara-negara anggota NATO di Eropah untuk meningkatkan belanjawan pertahanan

Rusia adalah “mesin perang” yang telah mengalahkan penjajah yang kuat di masa lalu, kata mantan Presiden AS Donald Trump dalam pertemuan kampung halaman pada Selasa, ketika menjelaskan penentangannya terhadap pengiriman miliaran dolar bantuan tambahan ke Ukraine.

Trump, yang sedang mencari masa jabatan presiden baru dalam pilihan raya tahun ini, menekankan kekuatan tentera Rusia setelah tuan rumah forum, Fox News’ Laura Ingraham, menyebut keputusan Kiev untuk mendapatkan wang Amerika.

“Mereka mengatakan tanpa wang itu, Ukraine pasti akan kalah dalam perang, yang kemudian akan memberi kuasa kepada Vladimir Putin dan membahayakan sekutu kami,” kata Ingraham, merujuk kepada hujah yang dibuat oleh Presiden AS Joe Biden.

Trump mengulangi dakwaan terdahulunya bahawa jika beliau berada di Rumah Putih, permusuhan itu tidak akan meletus dan beliau boleh mengakhiri mereka “dalam 24 jam” jika pengundi meletakkannya semula di Pejabat Oval. Beliau juga mendakwa bahawa negara-negara EU, di mana tarafnya dalam konflik lebih tinggi daripada AS, harus membayar lebih untuk menyokong Kiev.

“Mereka perlu mula membayar,” katanya.

“Kami mempunyai lautan di antara kami. Mereka tidak mempunyai lautan itu,” katanya. “Anda tahu mengapa mereka tidak membayar? Kerana tiada seorang pun yang meminta mereka.”

“Saya rasa sangat malang… Ingatlah ini: anda benar-benar berhadapan dengan mesin perang di Rusia. [Ia] apa yang mereka lakukan. Mereka telah mengalahkan Hitler, mereka telah mengalahkan Napoleon,” kata Trump.
Penentangan Republikan di Dewan Perwakilan AS terhadap bantuan tambahan untuk Ukraine menghalang peruntukan lebih $60 bilion untuk Kiev di bawah rang undang-undang yang diluluskan oleh Senat bulan ini.

Pentadbiran Biden mendakwa dengan mengekalkan aliran senjata ke Ukraine, AS akan mencegah konfrontasi terus dengan Rusia pada masa hadapan. Selepas mengalahkan Kiev, argumen ini menganggap, Moscow pasti akan menyerang anggota NATO, memaksa Washington untuk menghantar tentera mereka untuk menyelamatkan.

Pimpinan Rusia telah menafikan niat sedemikian dan melihat konflik Ukraine sebagai satu yang dicetuskan oleh penjajahan NATO.

Satu-satunya senario di mana tentera Rusia boleh dihantar ke negara anggota NATO seperti Poland adalah jika ia diserang terlebih dahulu oleh blok tentera AS-pimpinan, kata Presiden Vladimir Putin kepada bekas pengacara Fox News Tucker Carlson dalam temu bual terbaru.

“Anda tidak perlu menjadi penganalisis untuk memahami bahawa terlibat dalam perang global bertentangan dengan akal sehat. Perang global akan membawa seluruh manusia ke tepi kemusnahan,” jelas presiden itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.