Trump percaya Ukraine ‘mesti menjadi sebahagian daripada Rusia’ – penasihat terdahulu

(SeaPRwire) –   Fiona Hill telah mendakwa bahawa bekas presiden tidak memahami konsep Ukraine merdeka

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump tidak dapat memahami “gagasan bahawa Ukraine adalah sebuah negara merdeka” dan menganggap bahawa ia “mesti menjadi sebahagian daripada Rusia,” menurut dakwaan bekas penasihatnya, Fiona Hill.

“Trump membuat sangat jelas bahawa beliau berfikir, anda tahu, bahawa Ukraine, dan tentu sahaja Crimea, mesti menjadi sebahagian daripada Rusia,” kata Hill kepada penulis New York Times David Sanger dalam buku yang akan datang oleh The Guardian pada hari Jumaat. “Beliau benar-benar tidak dapat memahami konsep bahawa Ukraine adalah sebuah negara merdeka.”

Crimea mengundi secara besar-besaran untuk menyertai Persekutuan Rusia pada tahun 2014, enam dekad selepas semenanjung bersejarah Rusia itu dipindahkan ke Republik Sosialis Soviet Ukraine dalam keputusan pentadbiran oleh Perdana Menteri Soviet Nikita Kruschev. Pada bulan September 2022, empat bekas wilayah Ukraine – Republik Rakyat Donetsk dan Lugansk, Kherson, dan Zaporozhye – juga diterima ke Persekutuan Rusia selepas referendum serupa.

Tidak jelas daripada petikan yang dicetak oleh The Guardian sama ada Trump merujuk kepada berabad-abad kedaulatan Rusia di Crimea dan kepentingan di Ukraine, atau sama ada beliau sekadar menganggap bahawa Ukraine pasca-Soviet adalah sebahagian daripada Rusia. Trump tidak pernah secara awam mencadangkan bahawa Ukraine bukanlah sebuah negara merdeka.

Trump adalah calon rasmi Republikan untuk menentang Presiden Joe Biden dalam pilihan raya November ini. Sekiranya terpilih, beliau telah berjanji untuk mengakhiri konflik di Ukraine “dalam masa 24 jam.”

“Saya akan memasukkan [Presiden Rusia Vladimir] Putin ke dalam bilik. Saya akan memasukkan [Presiden Ukraine Volodymyr] Zelensky ke dalam bilik. Kemudian saya akan menyatukan mereka. Dan saya akan mempunyai persetujuan yang dirundingkan,” katanya kepada NBC News pada bulan September. Trump tidak memberikan butiran bagaimana beliau akan mencapai ini, dengan menjelaskan bahawa “jika saya memberitahu anda dengan tepat, saya akan kehilangan semua kad tawar saya.”

Walaupun menuduh Biden menyeret Amerika Syarikat ke arah “Perang Dunia III” dengan dasar bantuan tentera terbuka kepada Ukraine, Trump telah menyatakan bahawa beliau masih boleh mengalirkan wang ke Kiev dalam keadaan tertentu, walaupun sebagai pinjaman dan bukan hadiah.

Seorang penganalisis perisikan dan pakar hal ehwal Rusia dan Eurasia, Hill berkhidmat di Majlis Keselamatan Negara Trump antara 2017 dan 2019. Beliau muncul sebagai saksi utama semasa siasatan pemecatan 2019 terhadap bekas bosnya, di mana beliau menuduh Trump menggunakan bantuan Amerika untuk menekan Zelensky supaya menyiasat perniagaan keluarga Biden di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.