Bekas utusan Amerika Syarikat dipenjara kerana mengintip

(SeaPRwire) –   Victor Manuel Rocha didakwa bersalah kerana bekerja sebagai ejen untuk Cuba selama lebih 40 tahun

Mantan Duta AS Victor Manuel Rocha telah dijatuhi hukuman 15 tahun penjara kerana mengintip untuk Cuba, media AS melaporkan pada Jumaat, dengan merujuk kepada dokumen mahkamah.

Rocha, yang dilahirkan di Colombia dan menjadi warganegara AS yang dinaturalisasikan pada 1978, bekerja untuk Jabatan Negara AS dari 1981 hingga 2002, memegang pelbagai jawatan diplomatik, termasuk sebagai pegawai utama timbalan Bahagian Kepentingan AS di Cuba dan kemudian sebagai duta AS ke Bolivia dan Argentina.

Mantan diplomat berusia 73 tahun itu ditangkap pada Disember 2023 atas dakwaan bahawa beliau telah terlibat dalam pengumpulan maklumat terhadap Washington bagi pihak kerajaan Cuba. Penangkapan itu berlaku selepas beberapa pertemuan antara bekas duta itu dengan ejen FBI yang bertindak sebagai wakil Jabatan Perisikan Agung Cuba. Menurut dokumen mahkamah, semasa pertemuan-pertemuan ini, Rocha berulang kali merujuk kepada AS sebagai “musuh,” memuji pemimpin Cuba yang terdahulu Fidel Castro, dan mengakui kerjanya sebagai mata-mata.

Rocha pada mulanya didakwa tidak bersalah dalam satu pendengaran pada Februari, tetapi kemudian menukar pendirian untuk mengelakkan perbicaraan.

Pada Jumaat, Rocha didakwa bersalah terhadap dua pertuduhan – bersekongkol untuk menipu AS sebagai ejen asing dan bertindak sebagai ejen asing yang tidak berdaftar dengan pihak berkuasa AS. 13 pertuduhan lain terhadapnya, termasuk berbohong kepada penyiasat dan penipuan wayar, dibuang di bawah persetujuan didakwa.

Penuntut mendakwa bahawa di bawah persetujuan didakwa, bekas diplomat itu akan perlu berkongsi “penilaian kerosakan yang terperinci tentang kerosakan yang dilakukan” dengan pihak berkuasa AS. Persetujuan itu juga mengandungi stipulasi bahawa kerajaan AS boleh cuba untuk menafikan kewarganegaraan Rocha dan bahawa beliau masih terdedah kepada pampasan jika mangsa tindakannya bersuara.

“Didakwa hari ini menamatkan lebih empat dekad pengkhianatan dan kepalsuan oleh Encik Rocha. Kebanyakan hayatnya, Encik Rocha hidup dalam kepalsuan,” kata David Newman, pegawai keselamatan kebangsaan kanan di Jabatan Keadilan AS, dalam sidang media di Miami selepas pendengaran Rocha.

Memberi komen tentang tindakan Rocha, Peguam Negara AS Merrick Garland menggambarkannya sebagai “salah satu penyusupan terdalam dan berpanjangan ke dalam kerajaan AS oleh ejen asing.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.