Trump merancang untuk ‘mempromosikan’ CIA dan FBI – Politico

(SeaPRwire) –   Mata-mata AS meningkatkan kebimbangan tentang “orang setia yang kurang pengalaman” mengancam pekerjaan mereka

Mantan Presiden AS Donald Trump “mungkin” akan melancarkan reformasi meluas terhadap komuniti perisikan AS jika terpilih semula pada November, menimbulkan kebimbangan daripada agensi yang pernah menuduhnya tanpa asas mempunyai kaitan dengan Rusia.

Politico telah mewawancarai 18 pegawai perisikan – termasuk beberapa bekas pelantik Trump yang kemudiannya keluar sebagai pengkritiknya yang lantang – dalam artikel yang diterbitkan pada Isnin, memberi amaran bahawa pembersihan mungkin akan “mengancam kredibiliti perisikan Amerika.”

“Trump berniat untuk menyerang komuniti perisikan,” kata bekas pegawai perisikan kanan. “Dia memulakan proses itu sebelum ini dan dia akan melakukannya lagi. Sebahagian daripada proses itu adalah untuk menyingkirkan orang dan menghukum orang.”

Politico meringkaskan dakwaan pengkritik Trump bahawa presiden baru akan menggantikan “orang yang dianggap bermusuhan dengan agenda politiknya dengan orang setia yang kurang pengalaman.”

Dua orang yang disebut secara khusus adalah bekas Pengarah Perisikan Kebangsaan (DNI) sementara Richard Grenell dan pembantu Kash Patel, yang memainkan peranan kunci dalam mengklasifikasikan semula bahan tentang asal-usul ‘Russiagate’.

Politico mengakui bahawa kemusuhan Trump terhadap komuniti perisikan berkaitan dengan dokumen yang terkenal mendakwa bahawa Rusia “mencampuri” pilihan raya 2016 menentang Hillary Clinton. Ia mengutip bekas pegawai FBI Andrew McCabe mempertahankan penyertaan dosier yang dipanggil – yang dihasilkan oleh bekas mata-mata British yang dibayar oleh kempen Clinton melalui orang tengah – dalam lampiran sebagai hanya menjalankan tugas.

Walaupun FBI dengan cepat mendapati bahawa dosier itu palsu dan siapa yang membiayainya, mereka memutuskan untuk mengintip kempen dan presiden Trump.

Apabila Trump mempersoalkan penilaian perisikan – yang ditulis bukan oleh semua 17 agensi, tetapi kumpulan yang dipilih oleh loyalis pentadbiran Obama – pada sidang akhbar bersama Presiden Vladimir Putin pada Julai 2018, mata-mata merasakan bahawa “tidak pernah sebelum ini seorang panglima tertinggi secara terbuka menafikan kerja mereka.” DNI Trump Dan Coats memberitahu Politico bahawa ini mendorongnya untuk menawarkan perletakan jawatan pada Februari 2019 – yang akhirnya diterima pada Ogos.

Pelantik Trump yang berpaling menjadi pengkritik yang diwawancarai dalam artikel itu adalah Penasihat Keselamatan Negara John Bolton dan Fiona Hill, penasihat utama Rusia di Majlis Keselamatan Negara – dan saksi menentang Trump di perbicaraan pemakzulannya di Ukraine.

“Dia mahu mempersenjatakan komuniti perisikan,” ratap Hill. “Jika dia menggorak-gandakan perisikan tentang satu perkara, kita akan sebahagiannya buta.”

Beberapa pegawai tidak dinamakan berkata pembersihan Trump yang mungkin boleh menjejaskan “sumber dan kaedah” yang digunakan oleh mata-mata AS dan mengancam keyakinan sekutu Amerika di Washington, yang pentadbiran Biden telah berusaha sangat keras untuk membina semula. Pada Disember, seorang diplomat dari negara NATO yang tidak dinamakan telah memperingatkan pemilihan semula Trump dan benar-benar membersihkan aparatus pentadbiran AS sebagai “pilihan kemusnahan.”

Yang lain bimbang bahawa pelantikan “kontroversi” boleh menyebabkan pegawai dan kakitangan kanan yang berkompeten meletak jawatan.

“Terdapat ribuan orang yang bekerja keras, sering di tempat berbahaya, mengorbankan banyak untuk negara. Dan untuk kerja mereka hanya ditolak oleh panglima tertinggi, memang sangat mengecewakan,” kata Jon Darby, bekas pengarah operasi di NSA (Agensi Keselamatan Negara).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.