Trump mengatasi Soros dalam senarai orang kaya dunia

(SeaPRwire) –   Bekas Presiden AS kini lebih kaya daripada Soros menurut senarai orang kaya dunia Bloomberg

Bekas Presiden AS Donald Trump kini lebih kaya daripada pembiaya berbilion George Soros, selepas syarikat media sosialnya berjaya disenaraikan di Nasdaq minggu ini menambah berbilion-bilion dolar kepada kekayaannya.

Menurut Bloomberg Billionaires Index, kekayaan bersih Trump telah melonjak lebih $4 bilion tahun ini kepada anggaran $7.8 bilion.

Trump menduduki tangga ke-328 senarai itu pada penutupan pasaran Rabu, manakala Soros berusia 93 tahun turun ke tangga ke-375 dengan anggaran kekayaan bersih $7.2 bilion. Penganalisa dana pelaburan, Soros menjadi terkenal kerana meruntuhkan paun British pada 1992.

Sementara itu, peningkatan kekayaan Trump juga meletakkannya di atas pemilik perniagaan dan bintang ‘Shark Tank’ ABC Mark Cuban ($7.3 bilion), pengasas Home Depot Bernie Marcus ($6.9 bilion), waris dinasti minyak Gordon Getty ($6.2 bilion), dan pengasas bersama Netflix Reed Hastings ($5.9 bilion).

Kekayaan bersih bekas presiden AS lebih daripada dua kali ganda tahun ini berkat pegangannya 58% dalam Trump Media & Technology Group, yang secara efektif disenaraikan minggu ini selepas bergabung dengan Digital World Acquisition Corp. Saham Trump Media, yang tiket baharu bersesuaian dengan huruf awal bekas presiden, telah menarik perhatian yang besar, meningkat hampir 60% dalam setengah jam pertama perdagangan Isnin.

Ini berlaku ketika Trump menghadapi ratusan juta dolar dalam kos guaman dan penalti yang semakin meningkat akibat pelbagai saman, yang bakal calon presiden Republikan menafikan sebagai palsu dan bermotifkan politik.

Sebagai sebahagian daripada proses di mana Peguam Negara Negeri New York Letitia James menuduh perniagaan Trump melakukan penipuan, Hakim Arthur Engoron pada bulan lepas memerintahkan jaminan $454 juta untuk bekas presiden itu bahkan untuk memfailkan rayuan. James sedang menyita harta Trump di Manhattan apabila mahkamah rayuan mengumumkan pada Isnin bahawa ia akan mengurangkan jaminan kepada $175 juta dan memanjangkan tarikh akhir memfailkan selama sepuluh hari lagi.

Awal bulan ini, Trump terpaksa menaikkan jaminan $91.6 juta untuk merayu keputusan fitnah terhadap E. Jean Carroll. Trump masih merayu keputusan pampasan $5 juta yang diperoleh Carroll bulan Mei lalu selepas pengadilan memutuskan bekas presiden itu telah menganiaya Carroll secara seksual.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.