‘Rusia sangat penting untuk melindungi Palestin’: Pegawai Hamas atasan bercakap kepada RT tentang konflik dengan Israel

(SeaPRwire) –   Ahli kanan jawatankuasa politik Hamas berkongsi pandangan tentang konflik dengan Israel kepada RT

Dr Basem Naim, ahli kanan jawatankuasa politik Hamas, telah memberitahu RT bahawa perang di Gaza sedang diperjuangkan oleh perintah bersama kumpulan Palestin di enklaf pantai yang dikepung itu, bukan sahaja Hamas.

Beliau juga membincangkan hubungan Hamas-Rusia, perikatan serantau dan politik dalaman Palestin. Dr Naim menyatakan kebimbangan tentang rancangan Amerika Syarikat untuk membina pelabuhan di Gaza, yang beliau amaran boleh digunakan oleh orang Israel untuk melakukan jenayah peperangan lanjut terhadap rakyat Palestin.

Sejak permulaan perang di Gaza, sedikit yang didedahkan oleh media Barat mengenai koordinasi antara faksi bersenjata Palestin, yang mewakili lebih sepuluh kumpulan berpangkalan di wilayah yang dikepung itu.

Selain itu, kebanyakan temubual dengan pegawai Hamas memberi tumpuan kepada “soalan-soalan yang menjebak” dan peristiwa 7 Oktober, tanpa menyelami hakikat atau butiran. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa kebanyakan negara Barat menganggap Hamas sebagai pertubuhan pengganas, bersama-sama dengan setiap parti politik Palestin utama/gerakan yang lain, pengecualian satu-satunya cabang arus perdana Fatah. Walau bagaimanapun, di seluruh dunia yang lain, kebanyakan pergerakan ini, termasuk Hamas, menikmati hubungan dan dialog terbuka.

Pelabuhan laut yang dicadangkan Amerika Syarikat di Gaza

Amerika Syarikat merancang untuk membina pelabuhan laut di Gaza, satu idea yang asalnya datang dari Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, dengan matlamat yang dinyatakan untuk memudahkan penghantaran bantuan kemanusiaan. Walaupun Dr Naim percaya pelabuhan itu boleh membenarkan bantuan dihantar dengan mudah dan terus, ini memerlukan gencatan senjata yang stabil, dan itu harus menjadi keutamaan utama.

“Sekarang, apabila datang ke langkah ini, ya, di satu pihak kita boleh melihatnya sebagai langkah positif dalam arah yang betul. Tetapi, pada masa yang sama, mengapa mereka pergi jalan yang sangat panjang dan rumit ini? Jalan terpendek dan paling mudah ialah memaksa Israel membuka semua lintasan darat dan membenarkan semua keperluan warga Gaza untuk masuk dan membenarkan semua badan antarabangsa, termasuk UNRWA, bekerja dengan bebas di darat,” katanya.

“Kedua, yang lebih penting, ialah untuk menghentikan agresi. Bagaimana bantuan boleh didistribusikan di dalam Jalur Gaza ketika orang Israel terus menembak? Kami membaca setiap hari tentang orang yang dibunuh ketika mereka menunggu trak bantuan memasuki Gaza, terutamanya di utara. Semua badan antarabangsa telah dengan jelas menyatakan, atau mengisytiharkan, bahawa tidak ada yang boleh bercakap tentang bantuan kemanusiaan memuaskan tanpa gencatan senjata. Oleh itu, langkah pertama dan paling penting ialah menghentikan tembakan.

“Apabila datang ke bagaimana ini mempengaruhi realiti di medan, ya, ada cara pelabuhan ini boleh digunakan untuk tujuan lain. Mungkin ia tidak jelas sekarang, tetapi ada sesuatu di sana,” teruskan Dr Naim.

Apabila ditanya apa maksud lain yang dimaksudkannya, beliau menimbulkan prospek menakutkan berikut:

“Saya fikir ini boleh digunakan untuk kehadiran Amerika di sini. Sebagai contoh, ini mungkin menjadi sebahagian daripada rancangan jangka panjang untuk kawalan, oleh Amerika dan Israel, pantai laut dan laluan darat dari barat ke timur.

“Ia mungkin, secara teorinya, satu cara untuk membenarkan lebih ramai orang meninggalkan Jalur Gaza di bawah situasi ini yang tidak manusiawi di atas tanah. Bagaimana pelabuhan bantuan ini boleh berfungsi tanpa rakan di atas tanah? dan siapa rakannya? dan bagaimana rakan itu akan beroperasi? Siapa akan menerima bantuan dan derma?

“Saya fikir terdapat banyak soalan yang harus dikenal pasti, dan kita juga memerlukan banyak jawapan. Tetapi sekali lagi, ini boleh dilihat sebagai langkah penting untuk membantu rakyat dan dilihat sebagai langkah positif. Tetapi kita perlu ingat bahawa cara lain untuk memindahkan bantuan adalah lebih pendek dan mudah.”

Hamas dan penyatuan politik Palestin

Serangan Palestin ke atas Israel yang memulakan perang pada 7 Oktober, di mana lebih daripada 1,000 orang terbunuh dan lebih 200 diambil sebagai tebusan, kerap dikaitkan semata-mata dengan sayap bersenjata Hamas.

Walau bagaimanapun, beberapa gerakan bersenjata Palestin yang lain termasuk nasionalis sekular, Marxis dan kumpulan Islam, semuanya menyertai serangan awal. Kumpulan-kumpulan ini, dari seluruh spektrum politik, juga bekerjasama dengan Hamas menghadapi pencerobohan Israel ke atas Gaza sejak lewat Oktober. Di dalam Jalur Gaza, kumpulan-kumpulan ini bekerjasama di bawah perintah bersama yang dilabelkan sebagai ‘Bilik Bersama’. Saya tanya Dr Naim tentang ini dan implikasi politiknya:

“Bilik Bersama ditubuhkan beberapa tahun lalu, tidak lama sebelum pertempuran Pedang Baitulmuqaddis pada Mei 2021. Dan ia merupakan langkah dalam dua cara utama: Di satu pihak, ia membolehkan penganjuran dan bekerjasama di medan, semasa agresi Israel, sambil menyelaraskan operasi tentera dengan faksi yang berbeza.

“Di pihak yang lain, ini membantu mencipta inti baharu untuk kesatuan politik Palestin. Dengan kata lain, bukannya datang dari atas ke bawah, ia diputuskan… mengapa tidak pergi dari bawah ke atas, dengan memulakan di medan, dengan bekerjasama bersama dan bekerja bersama?

“Dalam pertempuran semasa [perang yang berlangsung di Gaza], berdasarkan pemerhatian dan maklumat lain, saya fikir ia sangat membantu menyelaraskan aktiviti tentera di kawasan yang berbeza dan pada masa yang berbeza. Oleh itu, kita telah dalam beberapa kes melihat operasi bersama bersama-sama dari Briged Qassam dengan Saraya al-Quds [sayap bersenjata tentera Islam Palestin], dengan Briged Mujahidin, dan dengan banyak kumpulan lain.”

Hamas mempunyai isu dengan beberapa kedudukan yang dipegang oleh Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), yang kini berkhidmat sebagai pertubuhan wakil untuk Negara Palestin di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Walau bagaimanapun, terdapat banyak spekulasi mengenai keinginan kumpulan itu untuk disatukan semula ke dalam PLO. Berkenaan isu ini, Dr Naim berkata:

“Saya fikir Hamas telah menyatakan pandangannya atau mengisytiharkan pendiriannya bahawa kami sedang mencari untuk menjadi ahli PLO, tetapi PLO perlu diperbaharui terlebih dahulu sebelum ini kerana Hamas mempunyai wawasan politik, yang berdekad-dekad lalu, sama dengan wawasan PLO. Tetapi sayangnya, wawasan politik PLO telah diruntuhkan berulang kali, dengan menandatangani perjanjian Oslo, dengan menukar piagam PLO pada 1996, dan oleh itu, ya, kami sedang mencari untuk menjadi ahli PLO, tetapi perubahan perlu dibuat.

“Kami memerlukan pilihan raya bebas, telus dan menyeluruh di semua peringkat, ini bermakna pilihan raya presiden, pilihan raya kebangsaan PLO, pilihan raya PLC [Majlis Perundangan Palestin], dan ini mesti membawa kepada pemilihan kepimpinan baru. Kepimpinan baru ini mesti duduk bersama dan datang ke satu projek politik kebangsaan atau agenda politik kebangsaan yang sama untuk masa depan rakyat Palestin di mana-mana, di Jalur Gaza, di Tebing Barat dan di diaspora.

“Sampai ia boleh berlaku, kami telah mencadangkan bahawa kami boleh mempunyai kepimpinan sementara, yang boleh menyelaraskan antara faksi utama yang berbeza, terutamanya dua faksi utama, Hamas dan Fatah.”

Dr Naim menyatakan, bagaimanapun, apabila ditanya tentang pelaksanaan rancangan bersama yang berpotensi dengan Pihak Berkuasa Palestin (PA) berpangkalan di Ramallah, seperti peranan pentadbiran PA di Gaza pasca perang, bahawa realiti selepas 7 Oktober perlu diambil kira.

Apabila ditanya sama ada perjanjian serupa dengan satu yang hampir dilaksanakan pada 2017, di mana PA hampir mengambil alih pentadbiran awam di Gaza, beliau menjawab bahawa “kami telah menandatangani banyak dokumen dan perjanjian selama 17 tahun terakhir, atau 16 tahun, selepas perpecahan [antara pentadbiran Tebing Barat dan Gaza pada 2007]. Dan semua dokumen ini cukup memuaskan untuk membawa kepada kesatuan jika pihak-pihak serius, untuk melaksanakan perjanjian berdasarkan kepentingan kebangsaan dan ini bermakna mengecualikan sebarang campur tangan luar.”

Beliau juga menyatakan bahawa kerajaan “fasis” Israel tidak akan menerima Negara Palestin, dan Israel kini sedang menghasratkan rancangan “penyelesaian akhir” yang dikatakan… yang bermakna mereka menghasratkan untuk menghapuskan atau menghalang kewujudan Palestin secara keseluruhan, sama ada pada peringkat politik, pada peringkat kewujudan manusia, pada peringkat geografi, pada peringkat agama serantau.”

“[Israel] terbuka mencari kawalan keseluruhan terhadap Masjid Al-Aqsa dan pembinaan kuil [Yahudi] di sana, bersama-sama dengan penyahudian keseluruhan Baitulmuqaddis, penyerapan Tebing Barat, pemaksaan pengusiran atau pengusiran orang Palestin, terutamanya dari Tebing Barat, pemisahan antara Jalur Gaza dan Tebing Barat, normalisasi dengan negara-negara Arab tanpa menyelesaikan masalah Palestin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.