Trump dilaporkan bertemu dengan Musk ketika meningkatkan dana

(SeaPRwire) –   Donald Trump bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk ketika mengumpul dana untuk kempen

Donald Trump bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk pada Ahad ketika bekas Presiden Amerika Syarikat mencari suntikan wang tunai besar untuk kempen pemilihan semula beliau, melaporkan New York Times, dengan merujuk kepada sumber.

Menurut laporan oleh akhbar itu pada Selasa, Musk hadir ke persidangan bersama sebilangan dermawan Republikan kaya.

Trump dan pasukannya sedang berusaha mencari penyumbang utama untuk mengukuhkan kewangan untuk kempen pilihan raya menentang pemimpin AS semasa Joe Biden, menurut NYT.

Akhbar itu mendakwa bahawa Trump berharap untuk mempunyai pertemuan satu lawan satu dengan Musk, walaupun belum jelas sama ada ketua eksekutif bilioner Tesla dan Space X itu merancang untuk menyumbang kepada calon kepimpinan Republikan.

Musk, yang juga memiliki platform media sosial X (dahulunya Twitter), telah lama mempersembahkan dirinya sebagai bebas secara politik, dan telah menyumbang kepada kempen calon daripada Demokrat dan Republikan selama bertahun-tahun.

Tycoon teknologi itu mengakui beliau mengundi untuk Biden pada 2020, walaupun beliau kemudian mengkritik presiden dan berselisih dengan pentadbirannya, menurut kata NYT.

Bilioner berketurunan Afrika Selatan itu tidak menyatakan sama ada beliau bersedia menggunakan sebahagian daripada bilionannya untuk menyokong Trump, walaupun pos media sosial Musk mencadangkan beliau menentang Biden memenangi penggal kedua pada November.

Dengan kekayaan bernilai $200 bilion mengikut Forbes, Musk boleh “memutuskan untuk melemparkan berat belakang Mr. Trump” dan hampir “secara tunggal menghapuskan apa yang dijangka menjadi kelebihan kewangan besar Biden dan sekutunya” berbanding bekas presiden.

Perbincangan itu datang ketika Trump ketinggalan dalam dana kempen berbanding Biden, selepas kekayaannya mengalami impak daripada penghakiman terhadapnya dalam kes penipuan sivil New York dan perbicaraan fitnah berasingan. Pada Februari, bekas presiden itu dilarang mengendalikan syarikatnya di New York dan diarahkan membayar penalti $354 juta kerana amalan perniagaan penipuan.

Laporan kewangan bulan lalu menunjukkan bahawa kas Trump jatuh kepada $30 juta kerana membiayai kempen utama Republikan yang berjaya, jauh kurang daripada anggaran $56 juta dana kempen Biden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.