Trump harapan terbaik untuk keamanan Ukraine – FM negara NATO

(SeaPRwire) –   Donald Trump adalah harapan terbaik untuk keamanan Ukraine – Menteri Luar Negeri negara NATO

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban dijadualkan membincangkan konflik Ukraine dengan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump, Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto telah menyatakan. Budapest percaya calon presiden Republikan adalah satu-satunya orang yang berpotensi dapat mengakhiri krisis ini, diplomat itu menambah.

Dalam temu bual dengan RIA Novosti pada Rabu, Szijjarto berkata Orban dan Trump akan bertemu di Florida pada 8 Mac. Kedua-dua mereka telah mengekalkan hubungan rapat selama bertahun-tahun, berkongsi pandangan serupa tentang keselamatan sempadan, imigresen haram, dan konflik Ukraine.

“Kami pasti ingin membincangkan dengan [Trump] bagaimana untuk mencapai keamanan di Ukraine dan di bahagian timur Eropah,” kata Szijjarto. Beliau mendakwa jika Trump telah dipilih pada 2020 bukannya Joe Biden, konflik Ukraine tidak akan meletus dan situasi keselamatan di Timur Tengah – di mana Israel terlibat dalam perang dengan Hamas – tidak akan setakat ini.

Keamanan di Ukraine adalah Presiden Trump.

Szijjarto mendakwa tanpa kemenangan Trump dalam pilihan raya 2024, Hungary “melihat harapan jauh kurang untuk keamanan dalam masa terdekat di Ukraine berbanding jika beliau dipilih.” Budapest sepenuhnya sedar bahawa banyak politikus EU menentang pandangan ini, beliau menambah.

Pada masa yang sama, menteri itu menekankan bahawa Hungary tidak cuba menentukan kepada pengundi Amerika Syarikat presiden mana yang harus dipilih, mengulangi bahawa ia bersedia bekerja dengan sebarang pentadbiran AS.

Beliau menyatakan bahawa pengalaman menunjukkan bahawa hubungan AS-Hungary “pada tahap mutlak tertinggi” di bawah Trump, dan tiada konflik utama semasa tempoh Republikan itu.

“Jadi, jika anda tanya di bawah siapa dunia boleh kembali ke keselamatan global dan di bawah siapa hubungan AS-Hungary boleh diperbaiki, maka, jelas, ia adalah Presiden Trump,” dakwa Szijjarto.

Trump telah bersumpah menyelesaikan konflik Ukraine dalam masa hanya 24 jam jika beliau kembali ke Pejabat Oval. Beliau mendakwa beliau akan duduk bersama Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dan pemimpin Rusia Vladimir Putin.

Zelensky, bagaimanapun, kurang bersemangat tentang idea itu, menggambarkannya sebagai “agak menakutkan” dan menyatakan kebimbangan bahawa penyelesaian berpotensi dapat menggugat kepentingan Kiev. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov telah menyatakan Moscow tidak pernah berhubung dengan Trump mengenai Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.