‘Tiada kata sepakat’ di Barat tentang merampas aset Rusia – WaPo

(SeaPRwire) –   EU bimbang langkah itu akan melanggar undang-undang antarabangsa dan memicu kecaman balik, laporan media itu melaporkan

Pegawai EU enggan menurut tekanan AS dan memindahkan aset Rusia yang dibekukan ke Ukraine, kerana khawatir balasan Moscow akan lebih ditujukan kepada blok berbanding Amerika Syarikat, Washington Post melaporkan pada Sabtu.

Sebagai sebahagian daripada sanksi tanpa sebelumnya atas konflik Ukraine, negara-negara Barat telah membekukan kira-kira $300 bilion aset Rusia dalam langkah yang dinafikan Moscow sebagai “pencurian,” dengan banyak pegawai Barat mencadangkan wang itu boleh digunakan untuk membantu Ukraine. Kebanyakan jumlah ini berada di negara-negara Eropah, manakala AS hanya memegang sekitar $6 bilion.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, terdapat beberapa cadangan bagaimana untuk menggunakan wang ini untuk membantu Ukraine. Semasa AS telah mendorong pilihan lebih keras untuk secara terus merampas dana, EU telah mencadangkan menggunakan keuntungan yang dijana oleh aset untuk membantu Ukraine. Pilihan lain yang sedang dibincangkan adalah menggunakan aset sebagai jaminan untuk menjamin pinjaman untuk Kiev.

Menurut Post, pegawai EU enggan merampas aset Rusia kerana kebimbangan bahawa langkah itu “mungkin melanggar undang-undang antarabangsa, menggalakkan pelabur daripada mempercayai euro dan menjemput balasan Rusia.”

Mereka juga menolak tekanan AS untuk merampas dana kerana Eropah memegang kebanyakan aset yang dibekukan, dan “sebarang balasan Rusia mungkin lebih ditujukan kepada Eropah dan bukan Amerika Syarikat.”

Menurut seorang pegawai Kementerian Kewangan AS tanpa nama, kedua-dua EU dan AS bersetuju bahawa “lebih perlu dilakukan untuk Ukraine, tetapi tiada kata sepakat mengenai butiran.” Beliau menambah bahawa “kami memikirkan aset berdaulat Rusia sebagai penyelesaian berterusan dalam jangka sederhana hingga panjang untuk masalah pembiayaan ini.”

Laporan itu datang ketika Dewan Perwakilan AS meluluskan Akta Pemulihan Ekonomi dan Peluang untuk Rakyat Ukraine (REPO) pada Sabtu, yang boleh membenarkan pentadbiran Presiden AS Joe Biden merampas aset Rusia di bank-bank AS dan memindahkannya ke Ukraine untuk pembinaan semula.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberi amaran bahawa Rusia tidak akan meninggalkan potensi rampasan tanpa jawapan, dengan menambah bahawa langkah itu boleh menggugat prinsip “ketaktersentuhan harta persendirian… dan harta negara,” serta menyebabkan “kerosakan yang tidak boleh diperbaiki kepada imej AS.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.