Sanksi AS ke atas IDF ‘absurd’ – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Antony Blinken dijangka membuat keputusan tidak lama lagi mengenai dakwaan pelanggaran hak asasi manusia oleh unit tentera Israel

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah mengkritik rancangan dilaporkan AS untuk mengenakan sanksi terhadap unit tentera Israel yang sedang disiasat atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia terhadap Palestin, dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) pada Sabtu.

Batalion Netzah Yehuda ialah unit khas Tentera Pertahanan Israel (IDF) yang terdiri terutamanya daripada Yahudi ultra-Ortodoks. Setiausaha Negara AS Antony Blinken dijangka mengumumkan sanksi terhadap unit itu atas dakwaan pelanggaran manusia yang didakwa dilakukan di Tebing Barat, laman berita AS Axios menulis pada Sabtu, dengan mengutip tiga sumber tidak dikenali dari AS.

Netanyahu mengutuk idea mengenakan sanksi ke atas IDF dalam satu pos pada Sabtu, tambah beliau telah berhubung dengan pegawai AS untuk bekerja menentang kemungkinan keputusan itu. Pada masa IDF sedang “melawan raksasa pengganas,” niat ini adalah “puncak keabsurdan dan rendah moral,” beliau menulis, menyatakan kerajaannya akan bertindak “dengan segala cara terhadap langkah-langkah ini.”

Setiausaha Negara ditanya mengenai pelanggaran hak asasi manusia Israel dalam sidang akhbar di Itali pada Jumaat. “Anda akan melihat keputusan segera. Saya telah membuat penentuan; anda boleh mengharapkan untuk melihatnya dalam beberapa hari akan datang,” kata Blinken kepada wartawan. Beliau menambah bahawa AS menggunakan Undang-Undang Leahy “secara menyeluruh,” dan ia telah mengumpul fakta perkara dan menganalisisnya.

Undang-Undang Leahy – dinamakan sempena penaja utamanya, Senator Patrick Leahy – melarang Jabatan Negara dan Pertahanan AS daripada meluaskan bantuan tentera kepada tentera asing dan unit penguatkuasa undang-undang yang terbukti telah melanggar hak asasi manusia secara nyata. Sekiranya sanksi dilaksanakan, unit itu akan dilarang daripada menerima apa jua latihan atau bantuan bahan daripada AS.

Menurut salah seorang sumber Axios, penentuan itu berdasarkan insiden yang berlaku sebelum serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap selatan Israel. Salah satu kes yang menarik perhatian kepada unit itu adalah kematian pada 2022 Omar Assad berusia 78 tahun, yang ditahan oleh askar Netzah Yehuda di sebuah sekatan jalan di Tebing Barat, dikaitkan, dibungkus dan ditinggalkan di sebuah tempat letak kereta pada musim sejuk. Autopsi oleh tiga pakar perubatan Palestin, menunjukkan kecederaan pada lengan dan kakinya, menyatakan sebab kematian sebagai serangan jantung akibat tekanan psikologi daripada keganasan fizikal, kata akhbar Israel Haaretz ketika itu.

Menurut akhbar itu, unit itu dikerahkan semula ke Dataran Tinggi Golan di Syria pada Januari tahun lepas selepas “bilangan yang agak besar insiden” di mana askar ditangkap memukul Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.