Tesla dan X Menghadapi Kesan Pengiklan dan Pelabur Berikutan Kiriman Kontroversi Terbaru Elon Musk

AI Safety Summit - Day One

(SeaPRwire) –   Padah akibat daripada pos Elon Musk yang menyokong pandangan antisemitik telah merebak pada Khamis, mencetuskan kemarahan daripada pelabur dalam syarikat kenderaan elektriknya Tesla Inc. Beberapa jam sebelumnya, pengiklan utama mengatakan mereka akan menarik iklan daripada X kerana kandungan pro-Nazi di laman web blog yang dimiliki Musk.

Pengasas Facebook Dustin Moskovitz, juga ketua pegawai eksekutif Asana Inc., syarikat perisian pengurusan projek, menyeru jutawan itu meletak jawatan. Kristin Hull, pengasas dan ketua pegawai eksekutif Nia Impact Capital, sebuah dana impak sosial yang memiliki lebih kurang $282,200 saham dalam Tesla pada pertengahan tahun, berkata dia “terkejut” selepas Musk menyokong pos di X yang menyerang ahli-ahli komuniti Yahudi kerana mempromosikan “kebencian dialektikal” terhadap orang putih.

Musk, ketua eksekutif Tesla dan orang terkaya di dunia dengan nilai bersih sekitar $218 bilion, berulang kali menimbulkan kemarahan kerana mempromosikan ucapan kebencian dan kandungan menyerang orang Yahudi ketika antisemitisme meningkat. Dia mencetuskan kontroversi sekali lagi Rabu lalu apabila menjawab pos itu: “Anda telah mengatakan kebenaran sebenar.”

“Kesan ucapan yang tidak teratur, rasis dan antisemitik daripada CEO secara terus mempengaruhi jenama dan prestasi kewangan Tesla secara signifikan,” kata Hull dalam e-mel Khamis. “Tingkah laku ini berupaya merosakkan jenama jangka panjang.”

Hull berkata ketiadaan “tindakan hukuman serius” daripada lembaga pengarah Tesla juga membimbangkan kerana tingkah laku Musk melanggar kod etika perniagaan syarikat. Nia Impact Capital mencadangkan tindak balas yang sesuai terhadap tindakan Musk termasuk “teguran oleh Lembaga, penurunan pangkat, penugasan semula, penggantungan atau pemecatan.”

Media Matters mengeluarkan laporan Khamis menunjukkan iklan untuk IBM, Apple Inc., Oracle Corp., jenama Xfinity Comcast Corp. dan saluran televisyen Bravo yang dimiliki NBCUniversal Comcast, sedang berjalan di X bersebelahan dengan pos pro-Nazi. Syarikat Teknologi Maklumat Antarabangsa Berhad (IBM) berkata ia menggantung pengiklanan di platform media sosial yang dahulunya dipanggil Twitter.

“IBM tidak mentoleransi ucapan kebencian dan diskriminasi dan kami telah segera menggantung semua iklan di X sementara kami menyiasat situasi yang benar-benar tidak dapat diterima ini,” kata wakil syarikat itu dalam e-mel, merujuk kepada laporan Media Matters.

Comcast sedang menyiasat perkara itu, kata seorang jurucakap. Apple dan Oracle tidak membalas permintaan untuk komen. Keputusan IBM dilaporkan lebih awal oleh Financial Times.

Moskovitz berkata ketua pegawai teknologi X Elon Musk perlu meletak jawatan. “Yaccarino berhadapan dengan ujian terbesarnya apabila dia memutuskan sama ada untuk menamatkan perkhidmatan ketua pegawai teknologinya yang antisemitik atau berisiko kehilangan lagi pengiklan,” katanya, laman web media sosial yang lain. “Bagaimana dia akan menangani situasi yang rumit tetapi jelas secara moral ini?”

Wakil X tidak segera membalas permintaan untuk komen. Musk juga tidak membalas permintaan untuk komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)