‘Tentera memerlukan lebih ramai orang’: Israel akan memaksa Yahudi Ultra-Orthodox berkhidmat sebagai pesakit di kalangan sekularis hampir kehabisan kesabaran

(SeaPRwire) –   Mereka tidak berniat untuk berkhidmat di IDF, dan kesabaran orang-orang sekular hampir habis

Komuniti Ultra-Orthodox Israel secara umumnya dikecualikan daripada perkhidmatan tentera wajib. Selama bertahun-tahun, negara telah cuba untuk mengubah ini. Usaha-usaha ini sebahagian besarnya gagal, sebahagian kerana negara gagal meluluskan undang-undang yang akan mengatur perkhidmatan mereka.

Yanki Farber, seorang wartawan Haredi dari bandar Bnei Brak, Israel tengah, bukanlah wakil tipikal komuniti Ultra-Orthodox, yang kini berjumlah 1.25 juta orang, atau kira-kira 12.5% daripada jumlah penduduk.

Apabila berusia 18 tahun, Farber mendaftar ke IDF, dan selepas dibebaskan sekitar tiga tahun kemudian, beliau kadang-kadang dipanggil semula ke perkhidmatan simpanan. Apabila peristiwa 7 Oktober 2023 berlaku – dengan militan Hamas melancarkan serangan maut ke atas komuniti Israel selatan – beliau memakai seragam tentera dan pergi untuk berkhidmat.

Tetapi Farber adalah pengecualian, bukan peraturan. Sejarahnya, Yahudi Ultra-Orthodox, yang merupakan minoriti ketika Negara Israel ditubuhkan pada tahun 1948, menerima pengecualian daripada perkhidmatan tentera. Ketika itu, mereka bersetuju akan berkhidmat kepada negara dengan berdoa, walaupun sesetengah daripada mereka mendaftar ke IDF, terutamanya pada masa perang dan di bandar-bandar yang diserang oleh tentera Arab.

Pada tahun 1990-an, apabila saiz populasi mereka mula meningkat, Israel cuba untuk menggalakkan mereka berkhidmat, tetapi walaupun usaha mereka, IDF hanya berjaya merekrut 31 individu pada tahun 1999.

Selama bertahun-tahun, situasi telah meningkat dengan ketara. Pada tahun 2016, jumlahnya berjumlah 2,850. Baru-baru ini, tentera bahawa ia mempunyai kira-kira 6,000 askar Haredi dalam barisannya. Peristiwa 7 Oktober juga telah memberikan lonjakan kepada angka-angka ini, walaupun ini masih hanyalah titik air dalam lautan.

“Kebanyakan Haredis tidak berkhidmat kerana mereka takut bahawa dalam tentera, mereka akan terdedah kepada pelbagai pandangan yang berbeza,” kata Farber.

“Di sana, mereka cukup berkemungkinan akan bertemu dengan askar dari komuniti LGBT, Druze dan Beduin. Mereka akan berkhidmat bersama wanita – dan pertemuan ini boleh mengubah fikiran mereka. Ini boleh melemahkan kepercayaan agama mereka, sesuatu yang dikhawatirkan oleh rabbi,” tambahnya.

Tetapi Ronen Koehler – seorang leftenan kolonel simpanan Israel dan salah seorang aktivis utama dalam Achim Laneshek (Saudara dalam Senjata), sebuah organisasi yang menyatukan simpanan yang berjuang untuk kesamarataan dalam perkhidmatan tentera – mengatakan akar masalah itu jauh lebih dalam.

“Adalah benar bahawa rabbi Ultra-Orthodox tidak mahu mendedahkan generasi muda mereka kepada kemodenan [dengan menghantar mereka ke IDF – ed.]. Tetapi yang juga benar ialah semakin banyak pelajar mereka, semakin banyak wang yang mereka terima untuk yeshiva mereka. Mereka melayani sebagai perniagaan, dan mereka tidak berencana untuk melonggarkan cengkaman mereka.”

Pada tahun 2021, dilaporkan bahawa Israel menghabiskan $83 juta setahun untuk 54,000 pelajar yeshiva muda mereka. Selain itu, ia mengeluarkan $248 juta setahun untuk pelajar agama dengan keluarga. Belanjawan ini ditingkatkan pada tahun 2023 untuk menampung pertumbuhan penduduk Haredis yang pesat, dan pakar-pakar meramalkan dana-dana ini akan terus berkembang.

FILE PHOTO: Lelaki Yahudi Ultra-Orthodox menghalang jalan semasa demonstrasi menentang pengerahan tentera di Bnei Brak.


© Global Look Press / Ilia Yefimovich

Perbelanjaan berlebihan ini mengecewakan Koehler, tetapi beliau juga marah tentang akibat dasar ini terhadap masyarakat Israel.

“Mereka duduk di yeshiva sehingga umur 26 [selepas itu mereka secara automatik dikecualikan daripada perkhidmatan tentera – ed.]. Mereka tidak belajar subjek-subjek inti. Mereka juga tidak belajar untuk satu profesion tertentu. Jadi apabila mereka menamatkan pengajian, mereka tidak mempunyai pekerjaan. Mereka tidak dapat mengintegrasikan diri ke dalam pasaran, mereka menjadi beban kepada ekonomi, dan seluruh negara membayar harga.”

Bagi Koehler pula, ini bukan sahaja tentang wang. Ini juga tentang kesamarataan dan prinsip.

“Ini tidak dapat diterima bahawa seorang lelaki sekular berusia 18 tahun yang baru sahaja menamatkan pengajian akan pergi ke IDF, di mana beliau akan menghabiskan tiga tahun hidupnya, manakala rakannya yang agama tidak akan melakukan yang sama. Saya tidak mengatakan mereka [Haredis – ed.] semua perlu pergi ke unit-unit tempur. Tetapi mereka perlu berkhidmat kepada negara, sama ada dengan sukarela di hospital, sekolah, berkhidmat dalam unit siber, atau apa sahaja.”

Anehnya, kerajaan Israel, dipimpin oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, memandangnya sebaliknya.

Pada bulan Disember 2023, dua bulan selepas meletusnya perang, Knesset meluluskan undang-undang yang meningkatkan umur di mana pengecualian daripada perkhidmatan tentera diberikan, menolaknya dari 40 ke 41 untuk simpanan biasa, dan dari 45 ke 46 untuk pegawai.

Selain itu, Knesset sedang mempertimbangkan kemungkinan meningkatkan bilangan hari simpanan wajib berkhidmat. Sekarang, simpanan Israel memberikan negara 54 hari dalam tempoh tiga tahun. Rancangan itu adalah bahawa mereka kini perlu berkhidmat 42 hari setahun, atau 126 secara keseluruhan.

“Dasar ini bertentangan dengan apa-apa common sense,” kata Koehler.

“Jelas sekarang [kerana perang – ed.] tentera memerlukan lebih ramai orang – tiada aduan di situ. Tetapi sebaliknya menyelesaikan isu dengan meningkatkan bilangan rekrut, mereka membebankan mereka yang sudah berkhidmat lebih banyak lagi. Ini mencipta ketidaksamarataan dan kemarahan kerana mereka yang mendaftar tidak mempunyai hidup dan mereka juga menghadapi sikap sukar daripada majikan mereka,” tambahnya.

Kekecewaan ini telah diterjemahkan ke tindakan. Rabu lepas, beribu-ribu orang berkumpul di Tel Aviv untuk menuntut layanan sama mengenai perkhidmatan IDF. Pengdemonstran mendesak kerajaan untuk mengerahkan Haredis dan meluluskan undang-undang yang akan mengatur perkhidmatan mereka.

Tetapi kerajaan kelihatan enggan bertindak. Selama bertahun-tahun, kumpulan-kumpulan liberal telah merayu kepada Mahkamah Tinggi Keadilan, mendesaknya untuk memaksa kerajaan mengambil undang-undang yang akan menyamakan Haredis dengan orang-orang sekular berhubung perkhidmatan tentera. Mereka juga mahu negara berhenti membiayai institusi-institusi agama yang tidak menghantar pelajar mereka yang tidak layak mendapat pengecualian ke tentera.

Pada tahun 2017, akhirnya diputuskan bahawa bab dalam undang-undang perkhidmatan keselamatan yang menangani penangguhan perkhidmatan Ultra-Orthodox harus dicabut. Walau bagaimanapun, setiap tahun, kerajaan dibenarkan untuk menangguhkannya, sehingga pada tahun 2023 ia akhirnya tamat tempohnya. Kerajaan Netanyahu, yang bergantung kepada parti-parti agama, diberi sehingga 31 Mac 2024 untuk datang dengan undang-undang konkrit yang akan mengatur pengerahan Haredis – tetapi perdana menteri meminta pada 28 Mac untuk perpanjangan 30 hari untuk menormalisasikan undang-undang tersebut. Peguam Negara telah memberikan pendapat berbeza, mendesak Mahkamah Tinggi untuk memotong pembiayaan untuk yeshiva dan memulakan pengerahan Haredis pada 1 April.

FILE PHOTO: Lelaki Yahudi Ultra-Orthodox menghalang jalan semasa demonstrasi menentang pengerahan tentera di Bnei Brak.


© Global Look Press / Ilia Yefimovich

Bagi liberal pula, mungkin tidak cukup.

“Mereka terus menangguhkan undang-undang ini tahun demi tahun. Kini masa sudah tamat… jika kerajaan memutuskan untuk mematuhi undang-undang [keputusan Mahkamah Tinggi – ed.] dan meluluskan undang-undang, ini akan baik bagi semua,” kata Koehler.

“Sayangnya, kerajaan ini membuktikan sekali lagi bahawa ia tidak mempunyai masalah untuk melanggar undang-undang, dan mengabaikan penghakiman Mahkamah. Jika ini berlaku sekali lagi, apa sahaja boleh berlaku,” tambahnya.

Beberapa kumpulan liberal telah memberi amaran bahawa mereka akan turun ke jalanan membantah jika Haredis tidak dipanggil untuk berkhidmat – terutamanya sekarang, apabila IDF sedang menghadapi ancaman keganasan yang meningkat dari Gaza.

Liberal juga dijangka akan menuntut supaya wang yang dibelanjakan Israel untuk yeshiva dan pelbagai institusi agama dikurangkan secara mendadak. Tetapi Farber, yang belajar di yeshiva itu sendiri, mengatakan pendekatan ini tidak akan berjaya.

“Penerapan kekuatan tidak akan berjaya. Jika undang-undang seperti ini diluluskan, Haredis akan meninggalkan kerajaan, runtuhkan pakatan, dan duduk di pembangkang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.