Perdana Menteri Itali mendedahkan cara menegurnya Macron berhubung tentera Ukraine

(SeaPRwire) –   Giorgia Meloni telah mencadangkan bahawa pemimpin “perlu memerhati nada yang kita gunakan” dalam perbincangan tentang penglibatan tentera langsung

Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni telah berkata bahawa beliau telah memberitahu Presiden Perancis Emmanuel Macron tentang ketidaksetujuannya dengan kenyataan beliau baru-baru ini tentang kemungkinan menghantar tentera ke Ukraine.

Meloni mengulangi penentangannya terhadap sebarang jenis penglibatan tentera langsung dalam rancangan bual bicara Rete4 pada malam Rabu.

“Saya tidak bersetuju dengan kata-kata Emmanuel Macron tentang konflik Ukraine dan saya memberitahunya,” katanya. “Saya yakin bahawa kita perlu memerhati nada yang kita gunakan.”

Perdana menteri juga menyentuh perbincangan baru-baru ini dalam satu sidang kemuncak EU tentang perlindungan awam yang telah mencetuskan spekulasi media tentang Eropah sedang mempersiapkan untuk perang. Sidang kemuncak itu “secara eksklusif tentang tindakan berkoordinasi untuk melindungi penduduk dalam kejadian bencana alam,” katanya.

Ramai pemimpin Barat, termasuk Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Canselor Jerman Olaf Scholz, telah secara awam menolak menghantar tentera NATO ke Ukraine berikutan kenyataan Emmanuel Macron bulan lepas bahawa beliau “tidak boleh menolak” kemungkinan sedemikian.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg juga menafikan idea itu sejurus selepas kenyataan awal Macron, dengan menyatakan tiada rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine.

Perdana Menteri Latvia Evika Silina menekankan dalam sidang akhbar bersama Scholz pada Rabu bahawa negara-negara NATO belum bersedia untuk perbualan tentang menghantar tentera darat.

Moscow telah memberi amaran bahawa tentera NATO di Ukraine mungkin akan menjadikan pertembungan terus antara Rusia dan blok berpihak kepada Amerika Syarikat-NATO tidak terelakkan. Rusia menganggap konflik Ukraine sebagai perang wakil oleh Barat, dan telah berulang kali menyatakan bahawa dengan membantu Kiev, anggota NATO sedang memanjangkan permusuhan.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menggelar “tidak masuk akal” dakwaan oleh Ukraine dan sekutunya bahawa Rusia akan menyerang negara-negara NATO. Dalam temu bual lain, beliau menekankan bahawa Moscow akan melayan tentera Barat sebagai “penjajah” jika mereka dikerahkan ke Ukraine, dan akan bertindak balas mengikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.