Taliban rampas Pakistan bom petempatan awam

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya lapan orang dilaporkan terbunuh apabila militan Afghanistan bertukar tembakan merentasi sempadan dengan tentera Pakistan

Kerajaan Taliban Afghanistan menuduh Pakistan membunuh lapan orang awam dalam serangan udara pada Isnin. Kumpulan Islamis itu membalas dengan melepaskan tembakan ke sasaran Pakistan, didakwa mencederakan tujuh orang.

Jet Pakistan “meletupkan rumah-rumah awam” pada waktu pagi awal Isnin, kata jurucakap Zabihullah Mujahid dalam kenyataan. Mujahid berkata serangan udara itu membunuh lapan orang di wilayah Paktika dan Khost, kedua-duanya bersempadan dengan Pakistan.

Kementerian Luar Negeri Pakistan tidak mengulas mengenai dakwaan kematian awam tetapi berkata Tentera Udara Pakistan telah melancarkan “operasi anti-pengganas berdasarkan maklumat” terhadap kumpulan pengganas Taliban yang beroperasi di dua wilayah tersebut. Kumpulan ini termasuk Kumpulan Hafiz Gul Bahadur dan Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), yang Islamabad kata telah menggunakan Afghanistan sebagai pangkalan untuk serangan ke atas tanah Pakistan.

Taliban menafikan melindungi TTP. Walaupun Hafiz Gul Bahadur pernah memimpin faksi Taliban di Pakistan, hubungannya yang semasa dengan Kabul tidak jelas.

Serangan terakhir ini berlaku pada Sabtu, apabila seorang pengebom bunuh diri memandu trak berisi bahan letupan ke sebuah cek poin tentera di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan. Kumpulan pecahan TTP mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, yang membunuh tujuh askar Pakistan.

Mujahid berkata tentera Taliban bertindak balas dengan menyerang kedudukan tentera Pakistan dengan senjata berat. Pegawai Pakistan memberitahu Al Jazeera tiga askar dan empat orang awam cedera oleh tembakan mortar.

“Emirat Islam Afghanistan, yang mempunyai pengalaman panjang dalam perjuangan kemerdekaan menentang kuasa-kuasa besar dunia, tidak membenarkan sesiapa menyerang wilayahnya,” kata jurucakap Taliban itu.

Walaupun sekutu Amerika Syarikat, tentera Pakistan memberikan bantuan kewangan dan ketenteraan kepada Taliban sebelum dan semasa pencerobohan Amerika Syarikat ke Afghanistan. Hubungan itu kini merenggang, dengan Pakistan menghalang sempadannya dengan Afghanistan dan mengusir ratusan ribu orang Afghanistan pada tahun lalu. Pembunuhan balas dendam menjadi biasa di sepanjang sempadan sejak 2022, dengan kerajaan Pakistan menuduh Taliban melindungi pengganas dan Kabul menuduh Islamabad melanggar kedaulatan Afghanistan.

Tiada satu negara pun secara rasmi mengiktiraf kerajaan Taliban, yang mengambil kuasa di Kabul pada 2021 semasa peringkat akhir penarikan tentera Amerika Syarikat. PBB tidak mengiktiraf kuasa kumpulan itu ke atas Afghanistan, dan Taliban telah gagal dalam rundingan berkongsi kuasa di Doha, Qatar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.