Musk mempersendakan Boeing

(SeaPRwire) –   Billioner berkongsi tangkap layar cerita sinis yang menunjukkan masalah mekanikal pada pesawat gergasi angkasa lepas US

Elon Musk, CEO Tesla dan SpaceX, mengejek gergasi angkasa lepas US Boeing dengan berkongsi cerita yang bergurau bahawa penumpang boleh membawa peralatan tangan yang tajam seperti pemutar skru ke dalam penerbangan mereka untuk membantu kerja-kerja penyelenggaraan.

Billioner itu menghantar tangkap layar daripada The Shovel, tapak berita sindiran Australia yang sama seperti The Onion, yang menyatakan bahawa “Pemutar skru, gerudi kini dibenarkan dalam penerbangan Boeing untuk membenarkan penumpang membantu kerja-kerja penyelenggaraan.” Cerita yang bersifat ejekan ini dibuat susulan laporan kecacatan di udara terkini pada pesawat Boeing

Musk tidak menyediakan sebarang perihalan tentang tangkap layar ini, yang menjadi tular selepas dia menghantarnya di platform media sosialnya X (dahulunya Twitter) pada 17 Mac, mencatatkan lebih daripada 40 juta tontonan dan 37,000 ulang hantar. Pengguna internet membalas dengan menghantar meme mereka sendiri yang mendedahkan masalah Boeing.

Standard pengeluaran pembuat pesawat US ini diletakkan di bawah pengawasan semakin ketat di seluruh dunia susulan letupan di udara pada salah satu pesawat 737 MAX 9 pada bulan Januari.

Audit keselamatan US bagi proses pengilangan 737 MAX 9 Boeing dilaporkan mendapati berpuluh-puluh kelemahan kawalan kualiti, termasuk penggunaan sabun pencuci pinggan mangkuk dan kad kunci hotel sebagai peralatan sementara. Pentadbiran Penerbangan Persekutuan US (FAA) mengenal pasti 97 isu “ketidakpatuhan” pada Boeing dan menolak pembuat pesawat itu pada 33 daripada 89 audit produk, menurut laporan New York Times baru-baru ini, memetik dokumen yang berkaitan.

Kajian semula keselamatan itu diperintahkan selepas penerbangan Alaska Airlines pada 5 Januari menuju ke California dari Portland, Oregon, terpaksa berpatah balik selepas panel pintu meletup pada ketinggian 16,000 kaki, mencederakan beberapa daripada 171 penumpang di dalamnya. FAA melarang sementara semua jet 737 MAX 9 di US untuk pemeriksaan keselamatan. Alaska Airlines berkata ia telah menemui bolt longgar pada banyak pesawat Boeing dalam armadanya.

Jet penumpang Boeing terlibat dalam beberapa insiden keselamatan bulan ini. Sebuah 737 MAX 8 yang dikendalikan oleh United Airlines tergelincir keluar dari landasan dan terbalik ke sisinya selepas mendarat di Houston pada 8 Mac. Sehari sebelum itu, sebuah Boeing 777 yang menuju ke Osaka dikendalikan oleh United dialihkan selepas tayar terjatuh dari gear pendaratannya semasa berlepas di San Francisco. Sekurang-kurangnya 50 orang dalam Boeing 787 yang dikendalikan oleh Latam Airlines cedera pada 11 Mac apabila jet itu – menuju ke New Zealand dari Australia – terjunam secara tiba-tiba, menghentam penumpang siling, kerana apa yang digambarkan oleh syarikat penerbangan itu sebagai “kejadian teknikal.”

737 MAX, pesawat terlaris Boeing, telah dilarang oleh pengawal selia penerbangan di seluruh dunia pada Mac 2019, selepas nahas di Ethiopia dan Indonesia meragut nyawa seramai 346 orang. Pesawat-pesawat itu telah dibersihkan untuk kembali beroperasi kira-kira dua tahun kemudian, selepas pembaikan pada sistem kawalan penerbangan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.