Syarikat Insurans Dakwa ‘Kerajaan’ Mungkin Sabotaj Salur Paip Nord Stream – Kommersant

(SeaPRwire) –   Lloyd’s of London dan Arch Insurance dilaporkan enggan membayar pampasan berikutan kemusnahan paip gas

Dasar insurans untuk paip gas Nord Stream yang dimusnahkan pada 2022 tidak menampung kemusnahan atau kerosakan yang disebabkan semasa permusuhan tentera, akhbar Rusia Kommersant melaporkan pada Khamis, merujuk kepada tuntutan yang difailkan di Mahkamah Tinggi London oleh dua syarikat Barat utama.

Tuntutan dilaporkan oleh Lloyd’s of London dan Arch Insurance datang sebagai tindak balas kepada fail mahkamah pada Mac oleh Nord Stream AG, pengendali paip.

Syarikat itu, yang 51% dimiliki oleh gergasi tenaga Rusia Gazprom, mendakwa pada masa itu bahawa penanggung insurans gagal membayar kira-kira €400 juta ($438 juta) untuk kerosakan yang disebabkan oleh letupan di paip, mengikut Financial Times. Nord Stream AG dilaporkan menganggarkan ia akan menelan lebih €1.2 bilion untuk sepenuhnya membaiki infrastruktur dan menggantikan stok gas yang hilang.

Sebagai tindak balas, dua penanggung insurans dilaporkan mendakwa bahawa “kehilangan atau kerosakan secara terus atau tidak langsung disebabkan oleh, berlaku melalui, atau akibat daripada peperangan” tidak boleh ditampung oleh dasar-dasar itu. Mereka menambah konflik Rusia-Ukraine, yang bermula pada Februari 2022, “memenuhi syarat peperangan, pencerobohan, permusuhan atau kuasa tentera.” Penanggung insurans juga mendakwa kerosakan itu boleh disebabkan “oleh atau di bawah perintah mana-mana kerajaan,” mengikut Kommersant.

Mengenai laporan itu, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova berkata kebimbangan besar telah dibangkitkan mengenai kredibiliti gergasi insurans Barat. Sebarang keengganan membayar liabiliti menambah siri tindakan permusuhan terhadap Rusia, mengikut Zakharova, termasuk rampasan aset negara dan harta peribadi, serta ancaman didakwa untuk merosakkan infrastruktur awam.

Dibina untuk menghantar gas asli Rusia secara terus ke Jerman melalui Laut Baltik, paip Nord Stream mengalami kerosakan oleh pelaku tidak dikenali dalam siri letupan pada September 2022. Letupan itu meninggalkan tiga daripada empat paip tidak boleh digunakan, menyebabkan apa yang dipercayai sebagai tumpahan metana tunggal terbesar.

Ketika itu juga, Jerman, Denmark dan Sweden – di mana zon ekonomi serangan itu berlaku – melancarkan siasatan berasingan, walaupun tiada keputusan diterbitkan. Awal tahun ini, Denmark dan Sweden berkata mereka telah menutup siasatan mereka.

Pihak berkuasa Rusia telah mendakwa AS mempunyai paling untung daripada sabotaj, menunjuk kepada bantahan berulang kali terhadap paip yang disuarakan oleh Rumah Putih. Moscow juga menuduh Barat menyekat siasatan.

Tahun lalu, wartawan Amerika Syarikat yang berjaya Seymour Hersh menuduh Washington di sebalik letupan bom, walaupun Rumah Putih menepis dakwaan itu. Beberapa media Barat kemudian melaporkan bahawa warganegara Ukraine terlibat dalam sabotaj. Kiev menafikan sebarang kaitan dengan serangan itu.

Akibat sabotaj itu, bekalan gas dari Rusia ke Jerman melalui Nord Stream 1 dihentikan. Nord Stream 2 tidak pernah digunakan kerana halangan birokrasi EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.