Ratusan diusir dari kawasan sewaan Paris sebelum Sukan Olimpik (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Pihak amal mendakwa pihak berkuasa sedang membersihkan orang tanpa rumah sebelum Sukan

Polis Perancis telah menjalankan pengosongan skala besar di khemah terbesar negara itu di Paris, hanya 100 hari sebelum Sukan Olimpik dijadualkan bermula di bandar itu, media tempatan melaporkan.

Khemah itu, di ibu pejabat bas terbiar di Vitry-sur-Seine, telah menjadi rumah kepada sehingga 450 orang, termasuk 20 kanak-kanak dan 50 wanita, menurut pekerja bantuan. Sekurang-kurangnya sepuluh kanak-kanak dilaporkan menghadiri sekolah-sekolah tempatan.

Imej pengosongan pada Rabu dengan cepatnya tersebar di media sosial.

Filem menunjukkan pegawai-pegawai memaksa masuk ke kem dan memeriksa bilik-bilik yang dikunci sambil menyelia penghapusan penduduk. Khemah dan perabot mudah alih dilihat di lantai dan lorong bangunan, bersama-sama dengan barang-barang peribadi yang ditinggalkan. Warga berhijrah yang diusir berkumpul di luar dengan beg-beg berpakaian, manakala yang lain dilihat menaiki bas.

Ahli-ahli aktivis telah menghubungkaitkan langkah itu dengan usaha yang lebih luas oleh pihak berkuasa Paris untuk membersihkan warga berhijrah dan orang lain yang tidur di jalan raya di bandar itu sebelum Olimpik musim panas. Mereka mendakwa kerajaan telah melancarkan kempen itu untuk membuat ibu negara Perancis “lebih sesuai.”

“Khemah itu adalah yang terbesar di Perancis. Ia dua kali ganda saiznya dalam setahun kerana Olimpik. Tahun lepas, pihak berkuasa membersihkan warga berhijrah dari kawasan berhampiran Desa Olimpik, dan banyak orang yang terusik datang ke sini,” kata Paul Alauzy daripada NGO Medecins du Monde kepada AP.

Alauzy, yang juga jurucakap untuk Revers de la Medaille (Bahagian Sebalik Logam), kolektif amal dan pekerja bantuan, berkata orang tanpa rumah dan khemah telah dibersihkan secara beransur-ansur selama setahun kebelakangan ini.

Pekerja bantuan telah memberi amaran bahawa Olimpik sedang memberi kesan kepada orang tanpa rumah yang paling terdedah di kawasan Paris kerana mereka yang diusir tidak diberikan bantuan perumahan jangka panjang.

Apabila ditanya mengenai pengosongan Rabu, Menteri Sukan Perancis Amelie Oudea-Castera berkata “ia tidak ada kena mengena dengan Olimpik,” menurut AP.

Sebelum ini, pihak berkuasa Perancis mendakwa bahawa pemindahan baru-baru ini adalah akibat pusat-pusat penginapan kecemasan mencapai tahap jenuh, mendakwa bahawa langkah itu tidak berkaitan dengan Sukan.

Perancis menerima 167,000 permohonan pemberian suaka pada 2023, jumlah kedua tertinggi di EU. Warga berhijrah kebanyakannya dari Afrika, Asia Selatan, dan Timur Tengah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.