Speaker Dewan Rakyat AS mendedahkan garis masa untuk undi ke atas bantuan Israel dan Ukraine

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen akan membuat keputusan mengenai peruntukan berasingan untuk Israel dan Ukraine pada Sabtu ini, menurut Mike Johnson

Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Mike Johnson mengumumkan pada Rabu bahawa beliau akan mengekalkan rancangannya untuk menghantar siri peruntukan bantuan asing ke lantai, termasuk pembiayaan untuk Ukraine dan Israel. Johnson berkata dalam nota kepada ahli parlimen bahawa mereka akan mengundi mengenai perkara ini pada petang Sabtu.

Johnson, speaker Republikan, telah menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk bertindak terhadap permintaan Presiden Joe Biden yang telah tertangguh lama untuk bilionan dolar dalam bantuan keselamatan. Sudah lebih dua bulan sejak Senat meluluskan pakej bantuan $95 bilion, yang termasuk $14 bilion untuk Israel dan $60 bilion untuk Ukraine.

Walaupun menghadapi tentangan daripada golongan konservatif terhadap bantuan kepada Ukraine, Johnson berkata awal minggu ini bahawa beliau akan mendesak untuk mendapatkan pakej itu ke lantai Dewan di bawah satu peraturan perbahasan, kemudian mengadakan undian berasingan untuk bantuan kepada Ukraine, Israel dan Taiwan serta beberapa cadangan dasar luar negara, menurut ahli parlimen Republikan.

“Selepas maklum balas dan perbincangan ahli yang signifikan, Jawatankuasa Peraturan Dewan akan memaparkan segera hari ini teks tiga rang undang-undang yang akan membiayai kepentingan keselamatan negara dan sekutu kita di Israel, Wilayah Indo-Pasifik, dan Ukraine, termasuk struktur pinjaman untuk bantuan, dan strategi dan pertanggungjawaban yang dipertingkatkan,” tulis Johnson pada Rabu.

BUTIR-BUTIR AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.