Kongres AS mengisytiharkan slogan Palestin sebagai ‘anti-Semitik’

(SeaPRwire) –   Resolusi menentang “dari sungai ke laut” mendapat sokongan bipartisan

Kongres Amerika Syarikat pada Rabu lalu telah mengundi untuk mengutuk laungan “dari sungai ke laut, Palestin akan bebas” sebagai ucapan kebencian.

Slogan ini, yang berasal dari tahun 1960-an, memanggil untuk sebuah negara Palestin antara Sungai Jordan dan Laut Mediterranean. Israel telah menghujahkan bahawa ini secara tidak langsung menafikan haknya untuk wujud di wilayah yang sama.

“Resolusi kami menjelaskan bahawa laungan ‘dari sungai ke laut, Palestin akan bebas’ adalah anti-Semitik dan memanggil untuk penghapusan keseluruhan negara Yahudi demokratik Israel dan pemusnahan orang Yahudi,” kata salah seorang penaja resolusi itu, Ahli Kongres Josh Gottheimer.

Kongres mempunyai tanggungjawab untuk “mengutuk laungan yang menjijikkan, membahagikan, dan menghapuskan kemanusiaan” dan melawan “prasangka dan kebencian,” tambah Gottheimer, seorang Demokrat dari New Jersey. Dua penaja lain ialah Anthony D’Esposito, seorang Republikan dari New York dan Jared Moskowitz, seorang Demokrat dari Florida.

Resolusi itu diluluskan dengan 377 undi menyokong berbanding 44 yang membantah. Hanya satu orang Republikan, Thomas Massie dari Kentucky, yang membantah atas alasan perlembagaan. 43 undi membantah lain adalah dari faksi “progresif” Demokrat.

Amendemen pertama Perlembagaan Amerika Syarikat melarang Kongres membuat undang-undang yang mengehadkan kebebasan bersuara, media cetak atau perhimpunan. Oleh itu, Amerika Syarikat tidak mempunyai undang-undang “ucapan kebencian” atau asas undang-undang untuk penapisan kerajaan.

Eskalasi terkini konflik Israel-Palestin menimbulkan cabaran politik domestik bagi Demokrat yang berkuasa, kerana mereka bergantung kepada undi dari kedua-dua Yahudi liberal dan imigran Muslim.

Gottheimer menyatakan bahawa pertubuhan Yahudi terkemuka seperti Anti-Defamation League (ADL) dan Jawatankuasa Yahudi Amerika telah mengutuk laungan itu sebagai anti-Semitik. Kenyataannya juga menyebut bahawa ADL telah merekodkan “lebih kurang 9,000 insiden anti-Semitik” di Amerika Syarikat pada 2023 – kebanyakannya selepas 7 Oktober – dan bilangan tertinggi sejak 1979, apabila pemantauan sebegini dimulakan. Menurut ADL, laungan dan slogan dianggap sebagai “insiden.”

7 Oktober ialah ketika Hamas, kumpulan militan Palestin berpangkalan di Gaza, menyerbu pangkalan tentera dan kampung berhampiran Israel, membunuh lebih 1,100 orang Israel dan menawan 200 tebusan. Jerusalem Barat membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap kumpulan itu dan menyerang Gaza. Operasi tentera itu telah mengubah kebanyakan enklaf itu menjadi puing-puing dan mengorbankan nyawa lebih 33,000 orang Palestin selama enam bulan kebelakangan ini, mengikut pihak berkuasa tempatan.

Parti pemerintah Israel, Likud mempunyai versi sendiri slogan itu dalam platformnya, dengan mengisytiharkan bahawa “antara Laut dan Sungai Jordan, hanya akan ada kedaulatan Israel,” yang secara jelas menolak sebarang negara Palestin di Tebing Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.