Sirens dan letupan kedengaran di seluruh Israel

(SeaPRwire) –   Tentera Israel melaporkan berpuluh-puluh amaran kecemasan merentasi negara berikutan serangan drone dan peluru berpandu Iran

Letupan dan isyarat kecemasan dilaporkan didengari merentas Israel selepas Iran melancarkan gelombang drone bunuh diri dan peluru berpandu untuk membalas serangan terhadap konsulatnya di Damascus awal bulan ini.

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) sedikit sebelum jam 2 pagi Ahad bahawa isyarat kecemasan berbunyi merentas negara. Wartawan dengan AFP Perancis juga mendengar letupan. Tiada laporan mangsa.

Laporan itu datang beberapa jam selepas serangan Iran bermula pada petang Sabtu. Pasukan Amerika Syarikat dan United Kingdom menembak jatuh lebih 100 drone Iran sebelum mereka boleh mencapai ruang udara Israel, menurut IDF.

“Bersama rakan kami, IDF beroperasi pada kekuatan penuh untuk mempertahankan negara Israel dan rakyat Israel,” jurucakap tentera Danial Hagari berkata. “Ini adalah misi yang kami tentukan dan bersedia untuk memenuhinya.”

Ketegangan antara Barat Jerusalem dan Tehran meningkat sejak perang Israel-Hamas bermula Oktober lalu. Serangan peluru berpandu April 1 membunuh tujuh pegawai tentera Iran, termasuk seorang komander kanan dan timbalannya, di Damascus.

Israel sedang bersedia untuk beberapa hari pertembungan dengan Iran, dan tindak balas Israel kepada serangan udara Sabtu dijangka, stesen penyiaran tempatan KAN melaporkan. Misi diplomatik Iran ke PBB mencadangkan bahawa Tehran mungkin puas dengan pembalasan mereka untuk serangan ke atas konsulat Syria mereka.

“Perkara itu boleh dianggap selesai,” kata misi itu dalam kenyataan. “Walau bagaimanapun, sekiranya rejim Israel yang ganas membuat kesilapan lagi, tindak balas Iran akan jauh lebih teruk. Ini adalah konflik antara Iran dan rejim Israel yang ganas, di mana Amerika Syarikat perlu jauhkan diri.” Kenyataan itu juga mencatatkan bahawa tindakan tentera Sabtu lalu dilaksanakan di bawah Perkara 51 Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu, berkaitan hak negara untuk “pertahanan sah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.