Iran bersumpah untuk menghukum ‘rejim Zionis jahat’

(SeaPRwire) –   Tehran mengulangi janji Ayatollah Khamenei untuk membalas serangan ke atas konsulat Iran di Damascus

Pihak berkuasa Iran telah memposting semula ucapan oleh Pemimpin Agung Republik Islam Iran, Ayatollah Khamenei di mana beliau telah bersumpah untuk menghukum Israel atas serangan ke atas konsulat Iran di Syria, yang berlaku awal bulan ini.

Video ucapan 10 April itu telah dikongsi meluas di seluruh akaun kerajaan Iran di X (dahulunya Twitter) awal Ahad, berikutan pelancaran drone Iran ke wilayah Israel. Dalam ucapan itu, pemimpin agung mengutuk serangan udara Israel ke atas kompleks yang mengorbankan tujuh pegawai Iran termasuk dua jeneral kanan, membandingkan serangan ke atas konsulat Iran sebagai “menyerang tanah kami [Iran].”

“Rejim jahat itu sendiri, yang semuanya jahat, kejahatan dan silap, menambah lagi satu kesilapan kepada kesilapan-kesilapannya dengan melancarkan serangan ke atas konsulat Iran di Syria,” kata Khamenei, menyatakan bahawa “konsulat dan pejabat-pejabat kedutaan di mana-mana negara di mana mereka wujud dianggap sebagai tanah negara yang kedutaan itu miliki.”

Beliau menggelar tindakan Israel sebagai “langkah salah” dengan berkata “ia perlu dihukum dan akan dihukum.”

Tehran melancarkan serangan beramai-ramai drone ke arah Israel lewat Sabtu malam. Menurut laporan media, pegawai Amerika Syarikat menganggarkan sehingga 500 drone dan peluru berpandu dilancarkan dari pelbagai lokasi termasuk Syria, Selatan Lubnan dan Yemen, akan menimpa tanah Israel sepanjang akhir pekan.

Misi tetap Iran ke PBB mengeluarkan kenyataan tengah malam menyatakan bahawa “tindakan tentera Iran” merupakan “pertahanan sah” berdasarkan piagam PBB.

“Perkara ini boleh dianggap selesai,” tambah misi itu, memberi amaran akan akibat “lebih teruk lagi” jika Israel teruskan laluan itu.

Agensi itu menekankan bahawa konflik adalah secara eksklusif antara Tehran dan West Jerusalem, dengan menekankan bahawa “Amerika Syarikat perlu menjauh.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.