Setiap ahli NATO ada kakitangan tentera di Ukraine – Estonia

(SeaPRwire) –   Penasihat Barat dan jurulatih aktif menyokong pasukan Kiev terhadap Rusia, kata menteri pertahanan

Setiap ahli NATO sudah mempunyai anggota tentera di Ukraine, dakwa Menteri Pertahanan Estonia Hanno Pevkur pada Isnin. Dalam tiada situasi, bagaimanapun, pasukan daripada blok NATO akan mengambil bahagian dalam permusuhan terhadap Rusia, tegas menteri itu dalam temubual dengan media Austria Die Presse.

Anggota tentera NATO beroperasi di negara yang dilanda perang itu sebagai penasihat dan terlibat dalam latihan askar Ukraine di Poland, UK, dan Estonia, kata Pevkur kepada akhbar itu. Pegawai pertahanan Barat kini merancang untuk menubuhkan kem latihan di Ukraine dalam usaha mengelakkan masalah dengan lintasan sempadan dan mempercepatkan proses persediaan, tambah beliau.

Pada masa yang sama, Pevkur tegas tiada perbualan tentang anggota tentera NATO berjuang secara terus dalam konflik, dengan menyatakan bahawa “ini sudah ditolak.”

“Realitinya ialah setiap negara ahli NATO sudah mempunyai anggota tentera di Ukraine, seperti atase tentera atau orang yang pergi ke Ukraine dari masa ke semasa,” kata pegawai itu. “Apa yang [Presiden Perancis] Emmanuel [Macron] kata terutamanya berkaitan dengan latihan kakitangan,” tambah beliau.

Macron terbuka membangkitkan kemungkinan meletakkan tentera NATO di Ukraine pada Februari, dengan berkata bahawa “kita tidak boleh menolak apa-apa” dan Barat “akan buat segala-galanya yang perlu untuk mencegah Rusia memenangi peperangan ini.”

Ucapan itu, yang Macron kemudian huraikan sebagai “ditimbang, difikirkan, dan diukur,” memicu gelombang penafian daripada majoriti besar negara NATO dan kepimpinan blok itu. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg secara terbuka menafikan idea itu tidak lama selepas kenyataan awal Macron, dengan berkata tiada rancangan untuk mengerah tentera ke Ukraine. Pelbagai pemimpin Barat termasuk Presiden AS Joe Biden dan Canselor Jerman Olaf Scholz juga menafikan sebarang rancangan sedemikian.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata sebarang pengerahan tentera NATO di Ukraine tidak akan mengubah keadaan medan tempur, memandangkan anggota tentera Barat sudah aktif di negara itu sebagai penasihat tentera dan upahan. Beliau bagaimanapun memberi amaran bahawa akibat sedemikian akan “tragis.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.