Rusia jemput Taliban ke forum

(SeaPRwire) –   Afghanistan dijangka menyertai acara tahunan, didedikasikan kepada kerjasama ekonomi antara Moscow dan dunia Islam

Taliban telah dijemput untuk mengambil bahagian dalam forum ekonomi akan datang di Rusia, menurut wakil khas presiden Moscow untuk Afghanistan. Zamir Kabulov mengesahkan kepada TASS pada Isnin bahawa wakil Taliban merancang untuk mengambil bahagian dalam acara tersebut.

15th ‘Rusia-Dunia Islam: KazanForum’ antarabangsa akan diadakan pada 14-19 Mei di Kazan, ibu negara Republik Tatarstan Rusia. Ia merupakan platform utama untuk kerjasama ekonomi antara Moscow dan negara-negara dunia Islam, menurut laman web forum.

Kabulov tidak memberikan sebarang butiran lanjut, tetapi berkata bahawa kerjasama antara Rusia dan kerajaan Taliban di Afghanistan untuk menentang keganasan antarabangsa “dilaksanakan secara berkala.”

Ini bukan kali pertama Taliban dijemput ke forum Kazan. Walau bagaimanapun, Kabulov, yang juga berkhidmat sebagai pengarah Jabatan Asia Kedua di Kementerian Luar Rusia, menjelaskan tahun lepas bahawa penyertaan Taliban “sama sekali tidak bermakna” pengiktirafannya oleh Moscow.

Walaupun Rusia tidak secara rasmi mengiktiraf Taliban, yang mengambil alih kuasa di Kabul pada 2021 semasa peringkat akhir penarikan tentera AS, Moscow adalah antara yang pertama untuk menubuhkan hubungan dan persetujuan perniagaan dengan kerajaan baharu. Tiada satu negara pun mengiktiraf rasmi kerajaan Taliban.

Taliban pertama kali berkuasa di Afghanistan pada tahun 1990-an tetapi digulingkan pada 2001 semasa pencerobohan AS-pimpinan. Pemberontakan Taliban berterusan selama 20 tahun, berakhirnya dengan kemaraan ke Kabul pada Ogos 2021, di mana Presiden Ashraf Ghani yang diiktiraf antarabangsa terpaksa melarikan diri dari negara itu.

Selepas mengambil alih kuasa sekali lagi, Taliban menjanjikan tidak akan membenarkan sebarang diskriminasi terhadap wanita. Kumpulan itu, bagaimanapun, kemudiannya mengambil satu set peraturan yang mengehadkan penyertaan wanita dalam kehidupan awam. Tindakan itu mendapat kritikan daripada PBB dan pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.