Serbia menegur negara jiran atas dakwaan ‘satelit Rusia’

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Croatia mendesak Belgrade untuk memutuskan sama ada ia berpihak kepada EU atau Rusia dalam konflik Ukraine

Presiden Serbia Aleksandar Vucic telah mencela Menteri Luar Negeri Croatia Gordan Grlic-Radman, yang mengkritik pendekatan Belgrade terhadap hubungan antarabangsa. Grlic-Radman mendakwa bahawa Serbia secara de facto “satelit” Rusia, kerana ia enggan mengambil garis Barat berkaitan konflik Ukraine.

Sejak permusuhan meletus dua tahun lalu, Serbia, yang secara tradisinya mengekalkan hubungan rapat dengan Moscow, telah berusaha untuk kekal neutral. Vucic telah berkata pada pelbagai kesempatan bahawa kerajaannya telah dikenakan tekanan oleh kuasa-kuasa Barat untuk meletakkan sanksi terhadap Rusia.

Dalam satu posting Instagram pada Sabtu, pemimpin Serbia itu menulis bahawa menteri luar negeri Croatia “tidak sahaja campur tangan dengan kasar dalam hal ehwal dalaman Serbia, tetapi seperti biasa dia berbohong dan mempersendakan rakyat Serbia dan mengancam warganegara Serbia.”

Vucic menambah bahawa beliau “tidak pernah menjadi anak buah dan hamba siapa-siapa, yang tidak boleh dikatakan untuk Grlic-Radman.”

Dalam kenyataan berasingan pada Ahad, Kementerian Luar Negeri Serbia berkata ia telah “menghantar nota protes kepada Kedutaan Republik Croatia di Belgrade mengenai kenyataan tidak dapat diterima Menteri Luar Negeri Republik Croatia, Gordan Grlic-Radman,” yang “ditujukan kepada Presiden Republik Serbia, Encik Aleksandar Vucic dan Republik Serbia secara keseluruhan.”

Kementerian luar Serbia menambah bahawa kenyataan ini hanya akan meningkatkan ketegangan di rantau ini, dan menyatakan harapan bahawa rakan-rakan Croatia akan menahan diri daripada campur tangan dalam hal ehwal dalaman Serbia pada masa depan.

Kenyataan asal, yang memicu protes Belgrade, dibuat oleh Grlic-Radman semasa perjumpaan di stesen TV Croatia N1 pada Sabtu, di mana beliau berkata kerajaan Vucic sebenarnya tidak mewakili rakyat Serbia. Dengan jelas merujuk kepada konflik Ukraine, beliau juga mendesak presiden Serbia untuk “memutuskan di atas kerusi manakah beliau akan duduk, kerana tidak selesa duduk di atas dua kerusi.”

Grlic-Radman kemudiannya mendakwa Vucic “mungkin satelit Rusia secara… mungkin.”

Berikutan kenyataan ini dan tindak balas Serbia, Kementerian Luar Croatia menekankan bahawa Grlic-Radman hanya “menyatakan fakta mengenai ketidakselariannya Serbia dengan dasar luar negeri dan keselamatan Kesatuan Eropah berkaitan agresi Rusia terhadap Ukraine.”

Zagreb mendakwa kegagalan Belgrade mengutuk “agresi Rusia” di Ukraine mengeluarkannya daripada menjadi “calon untuk keahlian EU” dan manfaat yang dibawa oleh penyertaan blok itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.