Barat boleh menyebabkan ‘skenario terburuk’ di Ukraine, amaran ahli EU

(SeaPRwire) –   Agenda untuk mesyuarat keselamatan di Paris pada Isnin “menyebabkan bulu roma berdiri”, kata Perdana Menteri Slovakia Robert Fico

Negara-negara Barat mungkin akan datang dengan “penyelesaian terburuk” untuk konflik Ukraine dalam mesyuarat peringkat tinggi yang akan diadakan pada Isnin oleh Perancis, menurut Perdana Menteri Slovakia Robert Fico.

Istana Elysee menggambarkan acara yang dihoskan sebagai peluang untuk “mengesahkan persatuan” mereka dan menyatakan tekad untuk menewaskan Rusia di Ukraine. Pada mulanya ada spekulasi media bahawa Slovakia tidak akan menghantar wakil, tetapi Fico mengesahkan pada Ahad bahawa beliau akan menghadiri.

”Maklumat tentang isu-isu yang sepatutnya kita bincangkan pada Isnin membuat bulu roma saya berdiri,” katanya dalam kenyataan video di media sosial.

Fico menyatakan kebimbangan terhadap “eskalasi keseluruhan” konflik oleh Barat dan “sokongan tentera dan kewangan tanpa had” yang strategi itu melibatkan. Beliau berikrar tidak akan membenarkan tentera Slovakia terlibat dalam pertempuran, walaupun ia akan menelan jawatan perdana menterinya.

Fico adalah pengkritik lantang pendekatan Barat terhadap konflik Ukraine. Beliau berkata beliau mahu mengadakan perbincangan dengan majlis keselamatan negara Slovakia dan rakan kongsi koalisi sebelum pergi ke Paris.

Pemimpin Barat akan menangani kebimbangan terhadap optik, menurut sumber rasmi kepada AFP. Pendukung Ukraine perlu menangani sebarang “kesan bahawa perkara sedang runtuh” bagi Ukraine selepas siri kegagalan di medan pertempuran, kata sumber itu. Niatnya adalah untuk menghantar mesej kepada Presiden Rusia Vladimir Putin bahawa “dia tidak akan berjaya” dan untuk meneliti cara untuk “melakukan perkara yang lebih baik dan lebih berkesan,” tambah sumber itu.

Mesyuarat di Paris itu datang ketika permusuhan memasuki tahun ketiga. Kerajaan di Kiev menolak draf persetujuan damai dengan Moscow pada 2022, dan memilih untuk mencari kemenangan tentera. Tahun lepas, pasukan Ukraine gagal merebut semula sebarang wilayah penting walaupun menerima banyak senjata berat dari penderma asing.

Rusia membebaskan bandar penting Donbass Avdeevka pada bulan ini. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky dan pegawai-pegawai kanan menyalahkan kekurangan senjata Barat atas kegagalan serangan balas awal dan penarikan balik semasa. Separuh senjata yang dijanjikan tiba di Ukraine lewat, menelan tentera dan tanah Kiev, Menteri Pertahanan Rustem Umerov membantah pada Ahad.

Moscow mendakwa bahawa senjata-senjata yang diberikan hanya berfungsi untuk memanjangkan permusuhan dan tidak boleh mengubah hasilnya. Ia melihat konflik itu sebagai peperangan wakil AS terhadap Rusia, di mana rakyat Ukraine berkhidmat sebagai “bedil berperisai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.