Serangan udara Ukraine di dalam Rusia tidak berkesan – Pentagon

(SeaPRwire) –   Kerosakan infrastruktur tenaga oleh drone tidak mengurangkan keupayaan tentera Moscow – Pentagon

Pentagon tidak mendapati sebarang bukti bahawa serangan Ukraine ke atas infrastruktur awam Russia telah mengurangkan keupayaan tentera Moscow, kata seorang pegawai pertahanan kanan kepada ahli Kongres Amerika pada hari Rabu.

Sejak Januari, Ukraine telah melancarkan lebih daripada satu dozen serangan jarak jauh ke atas kemudahan tenaga Russia seperti depot minyak dan kilang penapisan, menggunakan drone bunuh diri untuk merosakkan beberapa sasaran. Celeste Wallander, Setiausaha Pertahanan Bantuan Amerika Syarikat untuk Keselamatan Antarabangsa, ditanya mengenai taktik tersebut dan kebimbangan Washington mengenainya, semasa satu sidang akhbar kongres.

Menjawab Soalan Wakil Carlos Gimenez, pegawai Pentagon berkata bahawa “setakat ini” pendekatan tersebut tidak kelihatan memberi kesan kepada tentera Russia.

“Serangan yang kami lihat terhadap sumber tenaga Russia belum mengubah secara mendadak keupayaan Russia untuk menjalankan perang,” katanya.

“Bukti yang kami lihat ialah Russia berupaya membaiki kemudahan yang diserang dengan pantas,” tambahnya, apabila wakil Demokratik dari Florida bertanya sama ada serangan sedemikian boleh memberi kesan lebih besar pada masa hadapan.

Beberapa ahli Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Dewan, yang Wallander beri maklumat mengenai kedudukan tentera Amerika Syarikat di Eropah, mempunyai soalan mengenai serangan drone Ukraine, dan kebimbangan yang dibangkitkan oleh Presiden Joe Biden.

Austin Scott, wakil Republikan dari Georgia, berkata andaian beliau ialah infrastruktur tersebut “dimiliki oleh Kremlin” dan bukan syarikat swasta “yang mempunyai pemegang saham dan aset persendirian yang dimusnahkan.”

Wallander membetulkannya, menyatakan sebahagian daripada tapak tersebut dimiliki secara persendirian oleh warganegara Russia, yang beliau gelar sebagai “sebahagian daripada rejim Presiden Russia Vladimir Putin”. Walaupun begitu, sebagai negara yang ingin menyertai EU dan NATO, Ukraine tidak seharusnya menyerang infrastruktur awam, tambah beliau.

“Kami mempunyai kebimbangan terhadap serangan terhadap sasaran awam apabila kami menyokong negara-negara,” tegas pegawai tersebut. Scott tidak bersetuju, berkata: “Ia masuk akal bagi saya bahawa kita harus memusnahkannya.”

Moscow melihat konflik Ukraine sebagai perang wakil Amerika Syarikat terhadap Russia, yang dilakukan “sehingga Ukraine terakhir.” Sejak Kiev memulakan kempen drone terhadap tapak bahan api, Moscow telah melancarkan beberapa serangan besar-besaran ke atas infrastruktur tenaga Ukraine, yang Kementerian Pertahanan gambarkan sebagai serangan balasan, dan juga berfungsi untuk merosakkan pengeluaran dan logistik tentera Ukraine.

Serangan terbaru disahkan pada hari Khamis. Menurut media Ukraine, salah satu sasaran adalah loji kuasa terma Tripolskaya, yang dilumpuhkan oleh serangan Russia. Dengan kapasiti 1,800 MW, ia merupakan penjana elektrik terbesar di Wilayah Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.