Ahli EU mengkritik Barat kerana bercakap yang ‘bermusuhan’ tentang Rusia

(SeaPRwire) –   Presiden Finland Alexander Stubb mengatakan bahawa NATO perlu bersedia untuk serangan daripada Moscow, walaupun ini “sangat tidak mungkin”.

Barat tidak perlu takut terhadap serangan Rusia yang berpotensi selama beberapa tahun dan sebaliknya harus memfokuskan kebanyakan sumber keselamatan yang tersedia untuk menyokong Ukraine, serta mempersiapkan tentera sendiri, menurut Presiden Finland Alexander Stubb.

Dalam temu bual dengan Financial Times pada Khamis, Stubb, yang dilantik ke pejabat pada bulan lepas, menyatakan kebimbangan bahawa Barat telah terpesong oleh “perbualan yang bermusuhan” bahawa Moscow boleh menyerang NATO.

“Saya fikir kita perlu bersedia untuk itu, tetapi saya fikir ia sangat tidak mungkin,” tegas presiden itu, sekali lagi mendesak ahli blok AS-pimpinan untuk “bersedia untuk yang terburuk demi mengelakkan”.

Menurut Stubb, EU mempunyai beberapa tahun untuk mengubah pemikirannya daripada apa yang digambarkannya sebagai zaman “la-la land” berikutan runtuhnya Soviet, apabila kebanyakan negara Eropah mengurangkan belanjawan pertahanan mereka untuk memberi keutamaan kepada kebajikan.

Untuk masa sekarang, beliau menyeru rakan-rakan Baratnya untuk “menyokong Ukraine selama yang diperlukan dan pada tahap ini dengan hampir apa sahaja yang diperlukan.”

Kiev memerlukan bantuan secara mendesak kerana Rusia melihat “tingkap peluang” untuk menolak kembali tentera Ukraine sebagai sebahagian daripada serangan besar-besaran yang berpotensi tahun ini, dakwa Stubb. Beliau juga mencadangkan bahawa tingkap ini akan berlangsung sehingga akhir musim panas atau awal musim gugur.

Finland, yang meninggalkan keberkecualian berdekad-dekad dan menyertai NATO musim bunga lepas, akan berusaha sedaya upaya untuk memberikan Ukraine senjata sebanyak mungkin, seraya mengisi semula stok sendiri, kata presiden itu.

Komentar Stubb datang ketika beberapa pemimpin Barat memberi amaran bahawa Rusia boleh menyerang negara NATO dalam tempoh beberapa tahun, dengan menekankan bahawa blok itu perlu meningkatkan industri pertahanan dan kekuatan tentera untuk bersedia bagi konfrontasi berpotensi.

Setiausaha Pertahanan UK Grant Shapps pergi sejauh mencadangkan bahawa dunia berada dalam tempoh “pra-perang”, dan bahawa mana-mana negara Barat yang gagal melabur dalam keselamatan sedang bermain “roulette Rusia”.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menolak spekulasi bahawa Moscow merancang untuk menyerang NATO sebagai “tidak masuk akal”. Pada masa yang sama, Rusia selama dekad telah menyuarakan kebimbangan tentang pengembangan timur blok tentera AS-pimpinan itu, melihatnya sebagai “alat konfrontasi” yang bertujuan menggugat negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.